Sümer Tilmaç, zamansız ölümüyle sevenlerini yasa boğdu. Katıldığı düğünde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda eden usta oyuncu, başarılarla dolu bir ömürden geriye unutulmaz karakterler bıraktı.

“SÜPER Baba”nın Nihat’ı, “Mahallenin Muhtarları”nın Ahmet’i, “Kahpe Bizans”ın Süper Gazi’si. Başarılarla dolu kariyerinde unutulmaz karakterlere hayat veren usta oyuncu Sümer Tilmaç, önceki akşam aramızdan ayrıldı. Sedat Peker’in Esma Sultan Yalısı’ndaki düğün törenine katılan Tilmaç, merasim sırasında kalp krizi geçirdi. 67 yaşındaki usta oyuncu, kaldırıldığı hastanede yaşama gözlerini yumdu. 

GELDİĞİNDE NEFES ALMIYORDU

Sümer Tilmaç’a Liv Hospital’da müdahale eden doktoru, sanatçının vefatının ardından şu açıklamayı yaptı: “Saat 19.57 itibarıyla acil servisimize getirildiğinde şuuru kapalıydı, nefes almıyordu ve kalp atımları vücuda yeterli kan pompalayacak düzeyde değildi. Ciddi kalp yetmezliğiyle geldi ve maalesef fonksiyonları geri dönmedi. Sanatçının kalp yetmezliği vardı ve tedavi altındaydı. Bu hastalarda ani kalp durması olabiliyor.” 

OYUNCULUK YAPMAYA 16 YAŞINDA BAŞLADI

Sümer Tilmaç’ın hikâyesi, Malatya’da başladı. 15 Temmuz 1948’de Malatya’da doğan Tilmaç, henüz küçük bir çocukken oyunculuğa gönül verdi. 1964 yılında Arena Tiyatrosu’nda oyunculuğa başladı. Münir Özkul, Gazanfer Özcan, Adile Naşit gibi dev sanatçıların yanında yetişti. 1968’de İstanbul Belediye Konservatuarı’ndan mezun olan Tilmaç, 60’tan fazla tiyatro oyununda, 200’den fazla sinema filminde, onlarca dizide rol aldı. “Meraklı Köfteci”, “Vatandaş Rıza”, “Ah Güzel İstanbul”, “Gırgıriye”, “Kılıbık”, “Kahpe Bizans” ve “Hemşo” filmleriyle “Süper Baba” ve “Karaoğlan” dizilerindeki rolleri hafızalara kazındı. İki çocuğu bulunan Tilmaç, 18 yıllık eşi Hatice Melek Tilmaç’tan 2007 yılında boşandı.

TÖRENLERİ SEVMEZDİ
Kızı Hande Tilmaç, Sümer Tilmaç için cenaze töreni dışında bir merasim yapılmayacağını söyledi: “Tören yapmayacağız, çünkü babam öyle şeyleri sevmezdi. İstanbul’da benimle yaşıyordu, öyle bir vasiyeti hiç olmadı.” Hande Tilmaç, babasının son dönemdeki sağlık durumu hakkında da şöyle konuştu: “Babam kendine çok özen göstermezdi. İhmal ederdi. Kontrollere giderdi ama çok bakmazdı kendine. Bir lafı vardı, ‘Nerede trak, orada bırak’ derdi. Vefasızlıktan yakınırdı ama küs olduğu biri yoktu. Herkesi barıştırdı, öyle gitti.”

Ambulans gecikti iddiası
Esma Sultan Yalısı’ndaki düğünde, Mesut Yar’la sohbet ettiği sırada aniden fenalaşıp yere düşen Sümer Tilmaç’a ilk müdahaleyi orada bulunan doktorlar yaptı. İddiaya göre çağrılan ambulans, 40 dakika sonra geldi. Usta oyuncunun ailesi ve yakınları, ambulansın geç gelmesine tepki gösterdi.


Çok şey öğretti
Burak Özçivit, ilk başrolünü oynadığı ve Özlem Yılmaz’la kamera karşısına geçtiği ilk dizisi “Zoraki Koca”da Sümer Tilmaç’ın oğlunu canlandırmıştı. Genç oyuncu, Tilmaç’ın vefat ettiğini öğrenince çok üzüldüğünü söyledi: “Esprileri, hayat enerjisi, duruşu, oyunculuğu ile çok şey öğrendik ondan.”


- Galatasaraylı taraftarlar, yayınladıkları taziye mesajında Sümer Tilmaç’ın Wesley Sneijder ile verdiği bu pozu paylaştı.

Son gala
Sümer Tilmaç, son olarak Tolga Baş’ın “Olur İnşallah” adlı filminde rol almıştı. Usta oyuncunun katıldığı son gala da bu filmin geçtiğimiz hafta Antalya’da düzenlenen galası oldu.


SÜMER TİLMAÇ KİMDİR?

1948 yılında Malatya'da doğan Sümer Tilmaç, 1964 yılında Arena Tiyatrosu'nda oyunculuğa başladı. 1968'de İstanbul Belediye Konservatuvarı'ndan mezun oldu. Tilmaç, Münir Özkul ve Gazanfer Özcan gibi sanatçıların öğrencisi olarak yetişti. 210'dan fazla filmde rol alan Tilmaç, yaklaşık olarak 60 tiyatro oyununda oynadı. Türk seyircisi, Sümer Tilmaç'ı "Süper Baba" dizisindeki "Nihat" rolüyle tanıdı. 2002 yılında "Son" filmindeki rolüyle "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" dalında Sadri Alışık ödülü kazanan Sümer Tilmaç, son olarak "Çakallarla Dans" filminde oynadı.