Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gün Işığı Yasa Tasarısı’nı Bakanlar Kurulu’na sunduğunu belirterek, tasarıda cumartesi mesaisinin olmadığını, yaz saatinin ise sürekli hale getirileceğini söyledi. Bakanlık, sürekli yaz saati ile yılda 1 milyar 700 milyon kwh enerji tasarrufu sağlanacağını, bunun parasal karşılığının ise 300 milyon lira olduğunu tespit etti.
Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen Yıldız, yaz saati uygulamasında esas alınan Doğubeyazıt meridyeninin, yıl boyunca temel kabul edilmesi gerektiğini belirterek, “Enerji sektörü açısından doğrusu bu” dedi.
Gün ışığından daha fazla yararlanılması halinde enerji sektörünün daha da rahatlayacağını belirten Yıldız, bunun pratikteki sonucunun insanların gün ışığında daha az uyuması olduğunu vurguladı. Yıldız, bunun da enerji sektöründeki tüketim için önem arz ettiğini kaydetti.
 Yıldız, yaz saati konusunda kurum ve kuruluşlardan görüş alındığını belirterek, Türk Hava Yolları’nın, ‘sıkıntı olmaz’ mesajı verdiğini kaydetti. Yıldız, takvim hazırlayan Diyanet İşleri Başkanlığı ile borsa yöneticilerinden de fikir alındığını, Avrupa ve Rusya’daki uygulamaların da incelendiğini kaydetti. Yıldız, sokak lambalarının da 2-3 yıl içinde değiştirileceğini ifade etti.

Piyasalar nasıl etkilenecek?
Halen İMKB kapanmadan bir saat önce açılan ABD piyasaları, sürekli yaz saati uygulaması olduğunda İMKB kapandıktan sonra açılacak. Piyasalar, ABD piyasalarında yaşanan gelişmelere bir gün sonra tepki verecek. Öte yandan, uluslararası merkezli şirketlerin çalışanları da mesailerini yaz saatine göre ayarlamak durumunda kalacak.


Yılda en az 600-700 milyon kwh tasarruf
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2007’de yaz saatinden 987 milyon 775 bin 643 kilovatsaat (kwh) ve yaklaşık 131.5 milyon lira tasarruf yapıldığını açıkladı. 2011’de de yaz saati uygulamasıyla yıllık 600-700 milyon kWh tasarruf sağlandığı belirtilmişti. Bakanlık, yaz saatinin sağladığı tasarruf konusunda bir çalışma da sürekli yaz saati projesini gündeme aldığında yapmış, sürekli yaz saati ile yılda 1 milyar 700 milyon kwh enerji tasarrufu sağlanacağını hesaplamıştı. Bu miktarın parasal karşılığı ise 300 milyon lira olarak öngörülmüştü. Bu miktarın orta boylu bir elektrik santralinin üretimine denk geldiği ifade ediliyor.



Sürekli yaz saati uygulaması nasıl işleyecek?

* Türkiye’de halen 1925 yılında çıkartılan Günün Yirmidört Saate Taksimine Dair Kanun’un hükmü gereği, İzmit’ten geçen 30’uncu meridyene göre kış saati, Iğdır’dan geçen 45’inci meridyene göre yaz saati uygulanıyor.
* Türkiye 26 derece doğu ile 45 derece doğu meridyenleri arasında yer alıyor.
* İki meridyen arasındaki süre 4 dakika olduğundan, Türkiye’nin en batı noktası Gökçeada ile en doğudaki noktası Iğdır arasında 76 dakika fark bulunuyor.
* Bu fark nedeniyle kışın güneş Iğdır’da 15.50, İstanbul’da 17.00’de batıyor.
* Gün Işığı Yasası Meclis’ten geçerse tek saat uygulaması 2013’ten itibaren başlayacak.
* Sürekli yaz saati uygulamasına geçilince güneş Iğdır’da 17.00’de, Ankara’da 17.30’da, İstanbul’da 18.00’de batacak.
* Yıl boyunca bir saat erken kalkılmış olunacağından gün ışığından daha fazla yararlanılacak ve yılda 300 milyon liralık tasarruf sağlanacak.


Türkiye Psikiyatri Derneği: Olumsuz etkilemez

Türkiye Psikiyatri Derneği Üyesi Prof. Dr. Okan Çalıyurt, sürekli yaz saati uygulamasının psikolojik boyutu şöyle açıkladı:

“Biyolojik saat nedeniyle insanlar saat değişikliğinden negatif etkilenir. Beynin ön bölgesinde bir çekirdek kolumuzdaki saat gibidir. Vücut sistemlerini buna göre ayarlar. Biyolojik saatimiz 24 saat 12 dakikaya göre programlıdır. Hormonlar farklı saatlerde salgılanır. Belirleyici noktası güneş ışığıdır. Bu sebepten insanlar ülke değiştirdiklerinde jetlag yaşarlar. Her yıl iki kere saat değişikliği insanları negatif yönde etkiler fakat yaz saati uygulamasına devam etmek insanları olumsuz yönde etkilemez. İnsanlar bu düzene uyum sağlayabilir. 1 saatlik değişimin uyum süresi 24 saattir. Fakat uyku bozukluğu, manik depresif kişilerde bu 1 saatlik değişime uyum daha geç tamamlanır. Manik depresifler bu dönemlerde ataklar geçirirler.”