TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Tam Gün Yasası’nın Meclis’te ne zaman görüşüleceğine dair resmi bir bilginin kendilerine henüz ulaşmadığını belirtti. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) alınan karara göre ise, Tam Gün Yasası bu ay içinde Meclis’ten geçirilecek.

TARTIŞMALI MADDELER
Tasarının tartışmalı iki maddesi var: Biri üniversitede “yarı zamanlı” çalışan doktorlara mesleğini serbest olarak icra etmelerinin yasaklanması;
diğeri muayenehane sahibi uzmanların başka bir sağlık kuruluşunda çalışmasının engellenmesi. Kamu ve üniversite hastanelerindeki hekimlerin muayenehane açması ya da özel sektörde çalışması da engelleniyor. Bunun dışında çalışma saatlerinde de değişiklik söz konusu.

 Tasarı, hekimleri “Üç ayrı yerde çalışabilir” diye bölüyor. Bunlar, kamu kurumları, SGK’yla anlaşmalı özel kurumlar ve anlaşmalı olmayan özel kuruluşlar. Hekimlere birden fazla kamu kuruluşunda çalışma imkânı da getiriliyor. İhtiyaç duyulduğu durumlarda üniversite hastanesinde çalışan bir hekim, eğitim ya da vakıf hastanesinde çalışabilecek. Ayrıca isteyen hekim, bu  sayede gelirini artırabilecek.

ÇALIŞMA SAATLERİ
 Tasarıya göre çalışma süresinin haftalık 45 saatten 40 saate düşürülmesi hedefleniyor. Günlük çalışma süresi 8 saat olarak planlanıyor. Ancak gelirini artırmak isteyen hekimlere mesai dışı çalışarak daha fazla kazanabilme seçeneği sunuluyor.
 Yasa tasarısı yüzünden kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan pek çok doktor ve öğretim görevlisinin ayrılacağı tahmin ediliyor. Buralarda çalışan hekimlerin ayrılması durumunda hasta sağlığı açısından sorunlar ortaya çıkacağı ve hastaların hekim seçme hakkını ortadan kaldıracağı düşünülüyor.

KAPANAN MUAYENEHANE
 Türkiye’de 110 bin hekim var. Bu hekimlerin çoğu kamuda çalışıyor, 20 binin üzerinde hekim de özelde çalışıyor. Türkiye’deki hekimlerin yüzde 80’i bu kaygıyı taşıyor. Türk Sağlık-Sen’in araştırmasına göre 9 binden fazla uzman doktorun kamu ya da özel sektör tercihi yapmak zorunda kalacağı belirtiliyor.
 Askeri hekimlerin serbest çalışma hakları kaldırılacak, rütbelerine göre değişen oranlarda tam gün sağlık tazminatı verilecek.
 Muayenehanelerin kapatılmasıyla yaklaşık 10 bin personelin işsiz kalacağı tahmin ediliyor.