Danıştay 5. Dairesi, Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) Sağlık Bakanlığı'nın 'Tam Gün Kanunu ile İlgili Basın Açıklaması'na açtığı dava üzerine kamu hekimlerine muayenehane yasağı getiren bölümü iptal etti. CHP'nin Tam Gün Yasası ile ilgili iptal başvurusunu inceleyen Anayasa Mahkemesi daha önce üniversite hastanelerindeki hekimlerin, mesai saatleri dışında muayenehane açması ya da özel sektörde çalışmasını engelleyen düzenlemeyi iptal etmişti.

Türk Sağlık-Sen Başkanı Önder Kahveci, Tam Gün hakkında Anayasa Mahkemesi ile Danıştay'ın birbirinden farklı verdiği kararları eleştirerek, yasanın 'yamalı bir bohçaya' döndüğünü söyledi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise karara itiraz edeceklerini belirterek, "Bu işin peşini bırakmayacağız. İnanıyorum ki adalet tahakkuk edecek, vatandaşımızın muayenehane çilesi çok küçülmüş olmakla beraber tamamen ortadan kalkacak." dedi.

TTB, Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde 16 Temmuz 2010'da yayımlanan 'Tam Gün Kanunu ile İlgili Basın Açıklaması' ile 5947 sayılı yasa ve bu yasa hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararına göre, "üniversite öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açmaları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığı ve bu uygulamanın 30 Temmuz 2010'dan itibaren başlayacağının" duyurulmasına ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. İlk incelemesini yapan Nöbetçi 5. Daire, işlemin yürütmesini durdurmuştu. Davalı Sağlık Bakanlığı, karara itiraz ederek kaldırılmasını istemiş, itirazı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bakanlığın itirazını kabul etmiş ve üniversite öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açamayacakları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışamayacaklarına ilişkin işlemi, hukuka uygun bulmuştu.

Akdağ: Danıştay'ın kararına itiraz edeceğiz

Davayı esastan görüşen Danıştay 5. Dairesi, Sağlık Bakanlığı'nın 'Tam Gün Kanunu' ile ilgili işlemin, "kamuda görevli hekimlerin muayenehane açamayacaklarına" ilişkin bölümünü iptal etti. Daire işlemin, "kamuda görevli hekimlerin özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığına" ilişkin bölümünün iptal istemini ise reddetti. Karar oyçokluğu ile alındı. Muhalif kalan bir üye, kamu görevlisi hekimlerin serbest çalışabilmesi konusunda ilgili yasadaki sınırlamanın halen devam ettiğine dikkat çekti.




Cihan