TBMM'nin, ''www.tbmm.gov.tr'' adresli internet sitesi, dünya dillerine çevriliyor. Site, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Rusça, Almanca ve Arapça olarak, kullanıcılara hizmet verecek. Yabancı dillere çevrilecek site, Türkçe olarak yayımlanan siteden daha farklı olacak. Teknik bir heyet, bunun için önce Türkçe olarak, sayfada hangi bilgilerin yer alacağı üzerinde çalışıyor.

Sitede, seçim sistemi, seçim bölgeleri ve çıkaracağı milletvekili sayısı, 1945'dan bu yana yapılan seçimlerin sonuçlarına dair bilgilerin yer alması planlanıyor.

6 dile çevrilecek sitede, milletvekilliği seçilme yeterliliği, milletvekilliğinin kazanılması, kaybedilmesi, yasama sorumsuzluğu, yasama dokunulmazlığı anlatılacak, milletvekillerinin sandalye dağılımı gösterilecek. Siteyi kullanacaklar, ''TBMM'nin üye tamsayısı'', ''Yasama dönemi ve yasama yılı'', ''tatil ve ara verme'', ''birleşim ve oturum'', ''toplantı yetersayısı'', ''karar yetersayısı'' tanımlarına ulaşabilecekler.

Sitede ayrıca, Başkanlık Divanı, ihtisas ve araştırma komisyonları, eski ve yeni Bakanlar Kurulu üyeleri de bulunabilecek. Web sayfasında kanun yapım süreci, parlamenter denetim anlatılacak.

''Uluslararası ilişkiler'' başlığı altında ise parlamenter diplomasi, onay süreciyle birlikte uluslararası antlaşmalar, uluslararası komisyonlar ve dostluk grupları alt başlıkları yer alacak.

İsteyenler ayrıca Meclis Başkanı ve Genel Sekretere mesaj da iletebilecek.



AA