BAYRAM KAYA - ANKARA

Böylece İngiltere, Almanya, Hollanda ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde yürürlükte olan bu uygulama, Türkiye'de de hayata geçirilecek. Yaralanmalı ve ölümlü bütün kazalarda sürücülere, uyuşturucu kontrolü yapılacak. Uyuşturucu tespit edilmesi halinde üst sınırdan ağır para cezaları kesilecek. Karayolları Trafik Kanunu'nun 48. maddesinde üst sınır bin 407 lira. Şoförlerin ehliyetlerine de geçici süre el konulacak.
 
Emniyet, Karayolları Trafik Kanunu’nun 40. maddesinde değişiklik öngören taslak çalışmasına son şeklini verdi. Taslak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Karayolları Trafik Güvenliği Yüksek Kurulu toplantısı gündemine de geldi. Edinilen bilgilere göre, değişiklik taslağıyla trafik kazalarının sayısının azaltılması hedefleniyor. Öncelik, sürücülerdeki duyarlılığın üst seviyeye çıkarılmasına verilecek. Cezaların artırılması ise diğer bir seçenek olacak.
 
Uyuşturucu etkisinde araç kullananları belirlemek için trafik polislerine ‘uyuşturucumetre’ analiz kiti dağıtılması da yeni düzenleme içinde yer alacak. Buna göre, kazaların ardından şüpheli sürücülerden anında tükürük örneği alınacak. Uyuşturucumetre ile tükürük hızla tahlil edilerek, kişinin vücudunda Hint kenevirinin etken maddesi olan THC bulunup bulunmadığı belirlenecek. Bunun ardından şüpheli kişiler hakkında gerekli işlemler yapılarak hemen adlî mercilere sevk edilecek. Ayrıca kanında uyuşturucu madde tespit edilen sürücüler hakkında rapor tutularak tedavi işlemleri için ilgili birimlerle irtibata geçilecek. Sürücünün uyuşturucu madde kullanım durumuna göre de ehliyetine el konulup konulmayacağına karar verilecek.
 
Emniyet, uyuşturucu metre alımı için nisan ve mayıs ayları içerisinde ihaleye çıkacak. Cihazı Türkiye’ye en uygun fiyata getirecek firmaya ‘olur’ verilecek. Bu kapsamda alınan cihazlar öncelikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi şehirlerde test edilecek. Testlerin başarılı sonuçlar vermesinin ardından da yeniden toplu alım ihalesine gidilecek. Yurtdışından getirilen cihazlar, daha sonra Türkiye genelindeki tüm birimlere dağıtılacak.