Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile TÜİK Başkanı Birol Aydemir, Kars'ta bu sabah çalışanlarla bir araya geldi. Hayatını kaybeden 6 kişinin ailesi ve çalışanlarla TUİK'in yanındaki Serhat Kalkınma Ajansı'nda (SERKA) gerçekleşen buluşmada, çalışan ve ölenlerin yakınları, gözyaşlarını tutamadı. Olay yeri inceleme ekipleri tarafından mühürlendiği için SERKA'da gerçekleşen dramatik buluşmada Bakan Cevdet Yılmaz, Vali Eyüp Tepe ve TÜİK Başkanı Birol Aydemir, acılı ailelere 'başsağlığı', çalışanlara ise 'geçmiş olsun' dedi.

KATLİAMIN TANIĞI O ANI ANLATTI

 Saldırıdan şans eseri kurtulan memur Ahmet Akın Atasoy yaşadığı dehşet dolu anları TÜİK Başkanı Birol Aydemir'e anlattı. TÜİK Başkanı Aydemir'in elini tutarak dinlediği tanık Atasoy, o dehşet dolu anları bir daha yaşadı. Ahmet Akın Atasoy silah sesinin başlamasının ardından aynı kattaki tuvalete kaçarak saldırıdan kurtulduğunu söyledi. 8 el silah sesi duyduktan sonra odasını terk ettiğini belirten Ahmet Akın Atasoy, şunları söyledi:

 "Ardı ardına seri silah sesi duydum. Hemen tuvalete kilitledim kendimi. Beni Allah korudu. Bir arkadaş daha geldi, sonra dışarı çıkmak istedi. Kapıyı yine hemen kilitledim. Şaşırıp kaldım. O dışarı çıkan arkadaş kapının önünde vuruldu. Oradan çıkan arkadaşımın kanı kapının altından sızmaya başladı. Bu beni çok etkiledi. Zaten 6 kişinin öldürülmesi 40 saniye sürdü. Saldırgan daha sonra intihar etmiş. Ben orada canımı kurtarmak için sanki bir saat kadar bekledim. O an her şeyi düşünüyorsunuz. Pusuya mı yattı, intihar mı etti. Polis geldi mi? Pencereden atlamayı düşünüyorsunuz, o anda. Sonra polisin geldiğini telsiz sesinden fark ettim. Polisler seslendiğinde korkumdan onlara cevap bile veremedim. Sonra özel harekat polisleri içeri girdi. Ellerimi kaldırdım, yere yatırdılar. Sonra da polis beni alıp dışarı çıkardı."

TÜİK Başkanı Birol Aydemir ise, "Allah saklamış sizi diyecek bir şey yok. Lafın bittiği yerdeyiz" dedi. Toplantı salonuna giren ölenlerden birinin babası, "Allah cennetiyle mükafatlandırsın. Hepimizin başı sağ olsun" diyerek oğlunun mesai arkadaşlarına sarıldı ve ağladı.

BÖLGE MÜDÜRÜNÜN CENAZESİ ÇANKIRI'YA GÖNDERİLDİ

Erzurum'da otopsisi yapılan 7 kişiden TUİK Bölge Müdürü Mehmet Tolon'un cenazesini yakınları Kars'tan uçakla Ankara 'ya götürdü. Tolon'un cenazesi Çankırı'da toprağa verilecek.

 Havalimanında cenazenin nakli sırasında Vali Eyüp Tepe, Kars Milletvekilleri ve protokol hazır bulundu. Havalimanında basının görüntü almasına izin verilmedi.

OLAY NASIL OLDU?

 Kars'ta dünkü katliam saat 08.30'da Atatürk Caddesi'nde 3 katını TÜİK'in kullandığı, girişinde dükkan olan 4 katlı binanın üçüncü katında meydana geldi. TÜİK'te 1.5 yıllık memur olan sosyolog Veysi Erim (33), yanına iki yedek şarjör daha alarak Glock marka tabancayla çıktığı Bölge Müdürü katında katliamı gerçekleştirdi. Psikolojik sorunları bulunduğu ileri sürülen Erim, Bölge Müdürü Mehmet Tolon (61), Şube Müdürü Osman Ay (49), İdari Mali İşler Sorumlusu Ramazan Haydar (32), Veri Hazırlama Kontrol Memuru Abdulnaci Çolak (39), istatistik memuru Ahmet Onur Banker (32) ve anketör Safet Karaçay'ı (29) öldürdü. İçerden kapıyı kilitleyen Veysi Erim, kapıyı kırıp içeriye rehine kurtarma operasyonlarında kullanılan sis bombası atan Özel Harekat timinin kendisini yakalamasına fırsat vermeden, katliamda kullandığı tabancayla intihar etti.

 Bölge Müdürü Mehmet Tolon'un sekreteri evli ve 2 çocuk annesi Neslihan Çelik Koca, karnını sıyıran kurşunla hafif yaralı, 2 kurum görevlisi de saklanarak şans eseri ölümden kurtuldu.

 Katliamda ölenlerin cenazesi, Erzurum'daki Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Sabaha kadar süren otopsinin ardından Kars'a götürülen cenazelerden Ahmet Onur Banker'in cenazesi burada toprağa verilirken, 6 cenaze toprağa verilmek üzere memleketlerine gönderildi. (Bedir ALTUNOK/DHA)