Elektrik ve doğalgaz dağıtımında özelleştirmeler hız kazanırken, abonelerin mağdur olmaması için şirketler yakın takibe alındı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bu doğrultuda voltaj değişimi ve ani kesinti gibi sebeplerle cihazları arızalanan tüketicinin mağdur olmaması için elektrik dağıtım şirketlerine yeni sorumluluklar getirdi. Buna göre, hem elektrik hem de doğalgaz dağıtım şirketleri 2011 yılına kadar, müşterinin arıza ve şi-kâyetlerini iletebileceği call center (müşteri bilgilendirme ve şikâyet merkezi) kurmak zorunda. Aksi halde, 350 bin lira ceza ile karşı karşıya kalacak. Elektrik iletimi sebebiyle zarar gören ev eşyaları ve makineler için dağıtım şirketlerinin tazminat ödemek zorunda olduğunu belirten EPDK Başkanı Hasan Köktaş, vatandaşa ise şu tavsiyelerde bulundu:

- Mağdur abone, yetkili servis çağırarak cihazdaki arızanın voltaj değişiminden kaynaklandığını rapor ettirmeli.
- Bu belgeyle bağlı olduğu elektrik dağıtım şirketine başvurup, mağduriyetinin giderilmesini istemeli.
- Elektrik firması zararı karşılamazsa EPDK, Tüketici Hakem Heyeti'ne veya Tüketici Mahkemesi'ne şikâyette bulunulmalı.

Zaman'a konuşan EPDK Başkanı, enerji özelleştirmelerinde tüketicinin mağdur olmaması için çaba gösterdiklerini söyledi. Özelleştirmelerin orta ve uzun vadede vatandaş lehine sonuçlar doğuracağına dikkat çekerken, elektrik ve doğalgaz dağıtım ihalelerini alan firmaları çok ciddi şekilde denetlediklerini kaydetti. "Arızaya ulaşma, bunun giderilme süresi ve arıza sıklığı gibi performans kriterleri konusunda hepsini yakından izliyor ve işletmelere bu çerçevede artı-eksi performans puanı veriyoruz." diyen Köktaş, firmalara, tüketici boyutuyla yeni yükümlülükler de getirdiklerini bildirdi. Buna göre 2011 yılına kadar tüm elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri call-center kuracak. Abone, bu numarayı aradığında elektrik arıza ve kesinti gibi konularda bilgi alabilecek. Ayrıca yaşadığı mağduriyetleri de buraya bildirebilecek.

Hasan Köktaş, "Özelleşen bazı yerlerde çağrı merkezleri hizmete girdi, bazılarında da açılmak üzere. Mağdur olan tüketici niye Ankara'ya gelsin? Sorunları yerinde çözdüreceğiz. Bu merkezler tüketici şikayetlerini kayda alıyor, alacak. Bunların hepsini inceliyoruz, ne kadar şikayet geldi, ne kadar çözüldü şeklinde. Buna göre de şirketlerin performansını tespit ediyoruz." açıklamasını yaptı. Voltaj düşüklüğü ve ani kesinti gibi sebeplerle bozulan elektrikli cihazlar için dağıtım şirketlerinin tazminat ödemesi gerektiğini de hatırlatan EPDK Başkanı, "Son aylarda ve özellikle özelleştirmelerin başlamasıyla firmalar, arızalanan eşyaları değiştirmeye ve zararı karşılamaya başladı. Bunun en önemli sebebi, tüketiciyi koruyacak bütün unsurları sistemin içerisine koyuyor olmamızdır." diye konuştu. Enerji Üst Kurulu, mevzuata aykırı davranan, tüketici şikayetlerine ilgisiz kalan ya da lisans yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlere 350 bin TL ceza kesme yetkisine sahip. Öte yandan son dönemde bazı özel şirketler, elektrik arızalarını sigortalamaya başladı. Böylece kesintiler ve voltaj değişimi gibi sebeplerle arızalanan cihazların zararını sigorta karşılıyor.

ÖZELLEŞTİRMELER, FİYATLARI UCUZLATACAK

EPDK'ya göre, elektrik ve doğalgazda yapılan özelleştirmeler orta ve uzun vadede ürün fiyatlarını ucuzlatacak. Başkan Hasan Köktaş, "Yeni dağıtım bölgelerinde hizmet kalitesi hızla artıyor, kayıp kaçak azalıyor, tahsilat artıyor. Bu, birim fiyatlarını da olumlu etkileyecek. Dolayısıyla özelleştirmenin tüketici fiyatları üzerindeki etkisi orta ve uzun vadede mutlaka görülecektir." şeklinde konuştu. Hasan Köktaş, elektrikte serbest tüketici uygulamasının da başladığını dile getirdi.

Rüzgâr lisansları başlıyor

EPDK'nın en çok eleştiri aldığı konulardan birisini de 2,5 yıldır lisans bekleyen rüzgâr enerjisi başvuruları oluşturuyor. Başkan Hasan Köktaş, altyapı eksikliği ve kurumlar arası koordinasyonsuzluğun, süreci uzattığı görüşünde. Son aylarda yapılan çalışmalarla önemli mesafe alındığını söyleyen Köktaş, "Önümüzdeki hafta TEİAŞ, web sitesinde toplam ulusal kapasiteyi trafo bazında ilan edecek. Kısa bir süre içerisinde de çoklu başvurular ihale edilerek, tekli başvurulara da şartları karşılıyorsa hemen lisans verilecek." açıklamasını yaptı.

İstasyonda kaçak yakıt yok

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, son günlerde sıkça konuşulan kalitesiz-kaçak benzin ve motorin satışlarıyla ilgili de, "Geçen yıl yapılan denetimlerde istasyonlardaki akaryakıtın yüzde 98-99'u temiz çıkmıştır. Yani, kaçak ve kalitesiz yakıt istasyonlarda satılmıyor." değerlendirmesinde bulundu. Başkan'a göre, kaçak akaryakıt daha çok istasyon dışında söz konusu. Bu da EPDK'nın yetki sahası dışında. Bunun için öncelikle Gelir İdaresi ve kolluk kuvvetlerinin denetimleri artırması gerekiyor.

- Voltaj düşüklüğü sebebiyle elektrikli cihazları arızalanan tüketiciler ne yapmalı?
- Yaşanan problem veya karşılaşılan zarar, hemen ilgili dağıtım şirketine iletilmeli.
- Mağdur abone, bozulan cihazlar için yetkili servis çağırarak arıza tespiti yaptırmalı.
- Eğer elektrik dağıtım şirketi zararı karşılamazsa EPDK'ya başvurulabilir.
- Abone ayrıca Tüketici Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemesi'ne de müracaat etmeli.
- EPDK, şirkete gerekenin yapılması için ihtar verecek, aksi halde ceza süreci başlatılacak.


ZAMAN