BİR AİLE RİTÜELİ OLARAK UYKU

Ebevyen dünyasında Angeline Jolie’nin meşhur ettiği bir akım bu. Eşi Brad Pitt dahil, o an evdeki tüm çocukları alıyor, hep birlikte yatağa giriyor. Sırf bu seans için 8 kişilik özel yatak ürettirmiş, maaile çıt çıkarmadan, her gün bir süreliğine aynı yatakta öyleece uzanıyor. Dokunmadan, konuşmadan biriyle aynı yatağı paylaşarak dinlemenin verdiği rahatlık, bilim tarafından kanıtlanmış Huffington, bekar olanlara beraber kestirebilecekleri bir ‘uyku partneri’ bulmasını öneriyor.


‘AZICIK KESTİRMENİN’ GÜCÜ
Margaret Thatcher’dan John F. Kennedy’e Putin’den Bill Clinton’a dünya politikasına yön vermiş figürlerin bir ortak noktası var o da öğle yemeğinden sonra en az yarım saatliğine kestirmek. Hepsi, kendine göre bir takım taktikler geliştirmiş; kimisi ofisinde küçük bir kanepeyi hazır tutuyor, kimisi cebinden uyku maskesini eksik etmiyor, ofiste ya da yolda maskeyi taktığı gibi olduğu yerde kestirmeye başlıyor.

OFİSLERDE UYKU ODALARI


 
Bir lüks ya da üfürük bir IK projesi değil, önemi araştırmalarla kanıtlanmış bir ihtiyaç bu. Sadece ABD’de her sene uykusuzluğa bağlı düşük verimli çalışmaktan ötürü 60 milyar dolarlık bir zarar yaşanıyor. Huffington’un kendi ofisinde başlattığı, çalışanların gün içinde dinlenmeleri için tasarlanan ‘nap room’lar, bugün Nike, Google ve Ben & Jerry’s gibi şirketler tarafından da uygulanıyor.

ASLINDA TEK KİŞİLİK BİR MESELE
Eşiniz ya da sevgilinizle yaşıyorsunuz ve gece illa ki “Yatsak mı? Geç mi oldu?” muhabbeti dönüyor. Zorla e el ele tutuşup aynı vakitte uykuya dalmanın bir anlamı yok. İyiliğiniz değil zararınız dokunuyor. Bırakın, herkes uyku özgürlüğünü yaşasın.

METHODUNUZ DOĞRU MU?

Hap yerine bir kase kiraz
Uyku tutmadığında hemen ilaca başburmak yerine bir kase kiraz yiyin. Kiraz, uyku haplarıyla aynı etkiye sahip. Melatonin açısından zengin, üstelik leziz ve serin.

Krem yerine güzellik uykusu
Cindy Crawford, Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow ve Karlie Kloss gibi bakımlı yüzüyle meşhur farklı jenerasyondan muhtelif şöhretler, güzellik sırlarını “Önce 8 saat uyku...” olarak beyan etmiş. İstediğiniz kadar kremlenin, botokslanın; düzenli sekiz saatlik bir uyku çekmedikçe vaziyet değişmeyecek.

Bileklik yerine ‘Sense’
Uykunuzu düzeltmek için ille de teknolojik sayaçlara, uygulamalara ihtiyacınız yok. Bunlar sadece ne kadar sorunu saptmaya yardımcı olabilir. Huffington’un kitapta bahsettiği ürünlerden biri de ‘Sense’. Sadece uykunuzu ölçmüyor, kaliteli uyku için ihtiyacınız olan ışığı, ısıyı ve nem oranını da düzeltiyor.

DAHA İYİ UYKU İÇİN 3 BASİT FORMÜL


1. Keskin ve radikal değişikliklerden kalıcı çözüm gelmez.Vakitli yatağa giremiyorsanız düzeltmeye küçük adımlarla başlayın. Her gün 10’ar dakika daha erken uyumaya başlayın.

2. Çalıştığınız süreyle uyku arasında mutlaka ‘serbest zaman’ dilimi olmalı ve bu zaman sudoku/bulmaca çözerek, ertesi gün planını kağıda dökerek ya da öylece durarak geçmeli. Uykuya dalmak için dizi ya da film izleme fikri hoş karşılanmıyor, uyku kalitenizi bozuyor.

3. Bir yakınınızı ‘uyku koçu’ olarak belleyin. Belli aralıklarla rapor verin.

% 60
Dünya çapında telefon elinde, yanında ya da başucundayken uyuyakalanların oranı

24 SAAT
uykusuz kalmakla, kanında 0.1 oranın alkol çıkmasının vücuda olan etkisi aynı. Yani uyumadan güne devam etmekle tamamen sarhoş dolaşmak arasında hiçbir fark yok.

15.5 – 18.8 DERECE
Kaliteli bir uyku için ideal oda sıcaklığı
Huffington Post’un kurucusu Arianna Huffington, annesi ve kız kardeşiyle tek odalı bir evde, sessiz ortamda uyumanın önemiyle büyümüş. Huffington’a göre, “Bana günde 5 saat yeter” lafı, insanlarının kendisine söylediği en büyük yalan.


Haber: Ali Tufan KOÇ/Hürriyet