Bakan Eroğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep'te düzenlenen "İl Koordinasyon Toplantısı"nda, bakanlık olarak bu yılı ve 2013'ü "Gaziantep'te hamle yılı" ilan ettiklerini, kentteki yatırımlar için kesenin ağzını açtıklarını söyledi.

Heybesi dolu olarak Gaziantep'e geldiğini ifade eden Eroğlu, hükümetin Gaziantep'e her açıdan önem verdiğini vurguladı. Gaziantep'in AK Parti hükümetiyle yatırımlarda şahlanışa geçtiğini belirten Eroğlu, yeni yatırımların da devam ettiğini aktardı. Eroğlu, 2023 yılına kadar yapılacak yatırımları bugün masaya yatıracaklarını kaydetti.

Amerika'ya teknolojik destek

Eroğlu, toplantıda bir gazetecinin, "Orman yangınlarına müdahalede gerekli tedbirler alındı mı?" sorusu üzerine, geçtiğimiz ilkbahar ve kış çok yağmur yağdığını, orman kenarlarındaki otların büyüdüğünü söyledi.

Vatandaşların bu konuda dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: "Bilhassa yoldan geçenlerin sigara izmariti atmamaları lazım. Piknik yapanların bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Bir takım çalı çırpı yakarken çok dikkatli olması lazım. Küçük bir kıvılcım ormanı yakabilir. Bu yaz çok sıcak olacak, yarından itibaren hava sıcaklıklarında 8-10 derece bir artış var. Hava sıcakları yarından itibaren artacak ve bu konuda vatandaşları ikaz etmek için yarın duyuru yayınlayacağım. Orman yangınlarına müdahalede büyük konuşmak doğru değil ama en hızlı hareket eden ekip bizim ekibimiz. Bırakın komşu ülkeleri bu konuda (orman yangınlarına müdahale) Amerika'ya teknolojik destek vermek için kolları sıvadık. Biz Avustralya, Yeni Zellanda, İsrail, Rusya, komşu ülkeler Gürcistan'dan Suriye'ye kadar Yunanistan, Makedonya bu bölgelerin hepsine destek veriyoruz. 49 tane havadan yangınla mücadele uçağı hem de yangınla mücadele helikopterimiz var. Bunun dışında kara ekiplerimiz var. 5 bin tane kara ekibimiz hazır. 11 bin tane yetişmiş elemanla yangına karşı mücadele ediyoruz."

Alanya'da 32 derece

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde kavurucu sıcaklar etkili olmaya başlayınca plajlar yabancı turistlerle doldu. Hava sıcaklığının 32, deniz suyu sıcaklığının ise 24 derece ölçüldüğü Alanya'da turistler bol bol yüzerek ve güneşlenerek tatilin tadını çıkardı.

Turizmin gözde merkezlerinden Alanya'da hafta sonu sıcak hava etkili oldu. Hava sıcaklığının 32 derece ölçüldüğü ilçede nem oranı yüzde 70'e ulaştı. Alanya sahilleri ve otellerin havuzları turistlerle dolarken, plajlarda sere serpe güneşlenen turistler renkli görüntüler ortaya çıkardı. Dünyaca ünlü Damlataş ve Kleopatra Plajı'na akın eden turistler, saatlerce denizden ve otellerin havuzlarından çıkmadı.

Tatilini Alanya'da geçiren Norveçli üniversite öğrencisi iki kız arkadaş da yüzlerce yabancı turist gibi sıcak havada Kleopatra Plajı'nda denize girerek serinlemeyi tercih etti. 21 yaşındaki Anette Erlien ile 22 yaşındaki Karianne Tolgensbakken, güneşin çok etkili olduğunu ve bu nedenle şezlongda güneşlenmek yerine deniz kenarında uzanmayı tercih ettiklerini söyledi.

 Adana 40 dereceye çıktı
 
Adanalılar, yaklaşık 40 derece hissedilen sıcaklıkta Demirkazık Dağın'dan getirilen karla serinliyor.   Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava en sıcak illerden biri olan Adana'da da etkili oluyor. Hava sıcaklığının aniden arttığı ve nem oranının yüzde 46 ile 96 arasında değiştiği Adana'da vatandaşlar tatile çıkamadan sıcaktan bunalmaya başladı. Sıcaktan bunalan vatandaşlar serinlemek için parklara ve oyun havuzlarına akın etse de serinlemenin bir yolu da Demirkazık Dağı'ndan getirilen kar.

Her yıl Haziran ayının başında Niğde'de nakliyatçılık yapan Ali Akbaş (42), Niğde'nin Çamardı ilçesine bağlı Sulucaovası beldesinden dağın zirvesine çıkarak Adana'ya kar getiriyor. Kamyon kasasında satılan karı özellikle çocuklar alabilmek için kuyruk oluşturuyor.

Her yıl düzenli olarak kar getirdiği anlatan Akbaş, "Adanalıları serinletmek için kar getiriyoruz. Sıcaklar bastırdığı zaman kara talep oluyor. Ancak bu yıl sıcaklar biraz geç geldi bu nedenle 6 gündür buradayım 3 gündür satış oluyor. Karın fiyatı ise çok ucuz. Kiloya göre değil ama kalıbına göre bir fiyat belirliyoruz. 50 kuruş, 1 TL gibi fiyatlardan satıyoruz. Karı alanların çocuğu pekmez, bal ve yoğurtla karıştırıp yemeyi tercih ediyor" dedi.

Kar almaya gelen çocuklarda sıcaktan bunaldıkları için kar almaya geldiklerini belirterek, "Bunaltıcı sıcaklarda kar yiyerek serinliyoruz" diye konuştu.