MyHouse Otel'de düzenlenen toplantıda doktorların sıkıntılarını dile getiren Başkan Günaydın, Türkiye'de doktorların yüzden 95'inin Samsun'da ise odalarına üye bin 600 doktorun tamamının mutsuz olduğunu iddia etti.

Samsun Tabip Odası olarak seçildikleri günden bu yana her zaman hekimlerin özlük hakları için mücadele ettiklerini, hekimlerin yanında olduklarını hatırlatan Mithat Günaydın, "Samsun Tabip Odası olarak hekimlerin önündeki belirsizlik, karmaşa hakkında Sağlık Bakanlığı'na yazılar yazdık. Sağlıkta Dönüşüm'de hekimlerin durumunu değerlendiren diğer illerin tabip odalarının katılımı ile genişletilmiş hekim çalıştayı yaptık. Sağlıkta dönüşüm sürecinde tam gün yasasında hekimler göz ardı ediliyor, rencide ediliyor. Bu durumun da sağlıkta dönüşüm sürecinde zamanla olumsuz etkileri görülecek" dedi.

Sağlıkta dönüşüm sürecinde doktorların karşı karşıya kaldığı Tam Gün Yasası'nın, hekimlerin görüşleri ve önerileri alınmadan hazırlanmış ve hekimlerin yüzde 80-90'ı tarafından kabul görmemiş, kadük olmuş bir yasa olduğunu iddia eden Günaydın, "Hekimler mesleklerini icra ederken potansiyel suçlu görülmemeli. Sağlık Bakanlığımızdan da bu konuda destek, moral motivasyon ve ceza kanunda hekimleri koruyucu değişiklikler yapılmasına yönelik girişimlerde bulunmasını, tazminatların hekimlerin gelirlerine uygun oranlara getirilmesi için çalışma yapmasını bekliyor. Hatta doktor hastaya yaptığı girişimden dolayı yargılanmamalıdır. Şayet görevi ihmal, aksatma varsa suçlu olabilir. Bir doktorun acil ameliyatta yaşadığı stresi yaşamayanın bunu anlaması mümkün değildir. Her şeyin yolunda gideceğini zannedenler hastayı makine, doktoru robot zannetmektedir" diye konuştu.
Doktorların sorunlarını ve endişelerini 9 Mayıs 2011 tarihinde Samsun'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a aktırdıklarını ileri süren Mithat Günaydın, "Hekim maaşları eş değer meslek gruplarına göre çok düşük. Öncellikle maaşlarda iyileştirme yapılması gerekiyor. Ondan sonra performansın değerlendirilmesi uygun olacak. Kamuda peşin verilen ve emekliliğe yansıyan döner sermaye yeni başlayan hekimler için olumlu bir gelişme. Ancak emekliliği yaklaşmış hekimlere fayda getirmiyor. Hasta hakları birimlerine şikayetler hekimleri çok rencide ediyor. Kendisini seven-sevmeyen bütün hekimler bir mutsuzluk, belirsizlik ve tükenmişlik içinde. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve tabip odaları ile diyaloğa geçilerek sorunlar konuşulmalı. Kamuda çalışan hekimlerin ancak yüzde 30-40'ı performansa dayalı döner sermayeden yeterli ücret alabiliyor. Hekimlerin kamuoyunda kaybolmuş mesleki saygınlıklarının kazandırılması için gereğinin yapılması gerekli" şeklinde konuştu.

Başkan Günaydın gazetecilerin sorularını da cevaplandırarak Samsun'un sağlık kenti yönünde yönünü kuzeye çevirip oralardan da hasta getirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İHA