Nadir görülen MDS (kemik iliğinin yeterince sağlıklı kan hücresi üretmemesi) hastalığına yakalanan 3.5 yaşındaki Umut Yunus Emrem için İspanya’da bulunan tam uyumlu ilik, Madrid Havalimanı kargosunda unutuldu. Durumun fark edilmesi üzerine başlatılan görüşme trafiğinin ardından dün gece Antalya’ya getirilen kemik iliği, bugün Umut Yunus Emrem’e nakledildi.

Bir tür kemik iliği hastalığı olan MDS’ye yakalanan Umut Yunus Emrem, tedavisi için geçen Şubat ayında
 
İzmir’den ambulansa alınarak, ailesiyle birlikte Antalya’daki Özel Medical Park Sağlık Kurumu’na getirildi. Umut için Belçika’da ilik bulunduğu haberiyle sevinen ailesi, iliğin 6’da 5 uyumlu olması nedeniyle sevinç ve endişeyi bir arada yaşadı. Yapılan testler sonucu kemik iliğinin Yunus Emrem’e nakledilemeyeceği belirlenince ailesi hayal kırıklığı yaşadı. Çaresiz kalan baba Ümit Emrem’in 10’da 7 uyumlu iliği, 14 Şubat’ta Umut’a nakledildi. Uyum sağlanamayınca baba Emrem 21 Mart’ta ikinci kez ilik verdi, ancak yine sonuç alınamadı.

KEMİK İLİĞİ UÇAKTA ÇIKMADI

 Bu süreçte geçen hafta İspanya’da 6’da 6 uyumlu ilik bulunduğu haberini alan aile, büyük mutluluk yaşadı. Yapılan yazışma ve görüşmelerin ardından Türkiye’ye gönderilecek kemik iliği, Madrid Havalimanı kargosuna getirildi.

İstanbul’da kemik iliğini karşılamak için bekleyen Emrem ailesinin yakınları, uçak kargosunda olmadığını görünce durumu aileye bildirdi. Yapılan görüşmeler sonrası iliğin, Madrid Havalimanı kargosunda unutulduğu anlaşıldı.

Türk Hava Yolları’nın da devreye girmesiyle kargodaki kemik iliği, bir sonraki Madrid- İstanbul uçağına verildi. Dün saat 17.20 sıralarında İstanbul’a inen uçaktaki kemik iliği, saat 22.30 sıralarında Antalya’ya ulaştırıldı. Umut Yunus Emrem’in ailesi, kemik iliğinin Antalya’ya ulaşmasıyla büyük mutluluk yaşadı.

NAKİL ÖĞLE SAATLERİNDE YAPILDI

 6’da 6 uyumlu kemik iliği, Antalya Özel Medical Park Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde 9 gündür yatan Umut Emrem’e, Prof. Dr. Akif Yeşilipek ve ekibi tarafından nakledildi. Baba Ümit Emrem, naklin başarılı geçtiğini, herhangi bir sorun yaşanmadığını, iliğin tutup tutmadığının ise yaklaşık 15-20 günde anlaşılacağını söyledi.

 Oğlunun neredeyse doğumundan bu yana ilik beklediğini aktaran    Ümit Emrem, Umut’un son 9 günü yoğun bakımda geçirdiğini, bu nedenle dakikaların bile kendileri için önemli olduğunu kaydetti. Emrem, "Tüm talihsizliklere karşın Umut’umun hayata tutunacağına inanıyorum" dedi.


DHA