Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsacı Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, ekonominin düzeldiği ortamda işsizliğin artmasının çelişki yarattığını söyledi.

Kuseyri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) üçer aylık dönemler itibariyle her ay açıkladığı Hanehalkı İşgücü Araştırması, “Kasım, Aralık 2009, Ocak 2010” dönemini kapsayan sonuçlarına göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 29 bin kişi artarak, 3 milyon 361 bin kişiye yükseldiğini anımsattı.

Bir önceki dönemde işsizlik oranının yüzde 13,1 olarak açıklandığını ifade eden Kuseyri, şöyle devam etti:
“Buna göre işsizlik oranında 0,4 puanlık bir artış meydana geldi.  Ekonominin düzeldiği bir ortamda, işsizliğin artması çelişki yaratıyor. Buna rağmen çok karamsar değilim. Esnaf ve köylü için sezon açılıyor. Önümüzdeki aylarda işsizlik oranlarının düşeceğine inanıyorum. Bölgemizde ve ülkemizde yeni yatırımlar yapılıyor. Buraya yeni kalifiye elemanlar yerleştirilecek. İşsizlik hükümetin öncelikli çözmesi gereken konu olmalı. Aksi halde sosyal patlamalar yaşanır. Bunu hiçbirimiz arzu etmeyiz.”

Hatay Genç İşadamları Derneği (HAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Özbuğday da, ülkenin en büyük sorununun işsizlik olduğunu, hükümetin ekonomiye ağırlık vermesi gerektiğini söyledi.

İşsizliğin önümüzdeki aylarda düzeleceğine inandığını ifade eden Özbuğday, “Bir taraftan işsizlik artarken, diğer taraftan büyük kuruluşlar kalifiye eleman sıkıntısı çekiyorlar. Bu nedenle meslek lisesi eğitimine önem verilmeli. İhtiyaç duyulan sektörlerin talepleri karşılanmalı. Bunun için 5 veya 10 yıllık programlar yapılmalıdır” diye konuştu.

NALÇABASMAZ: “İŞSİZLİK ÜRKÜTÜCÜ OLMAYA BAŞLADI”
Hatay Sanayici ve İşadamları Derneği (HASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı
Yahya Kemal Nalçabasmaz ise, işsizliğin ürkütücü olmaya başladığını ifade etti.
İşsizliğin artmasının sosyal, hukuki ve asayiş sorunlarını da beraberinde getireceğini belirten Nalçabasmaz, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin önündeki en büyük sorunlarından biri olan işsizlik büyüme eğilimi ile ürkütücü rakamlara doğru ilerlemeye devam ediyor. Kapımızın önünde gözümüze aş için bakan insan sayısının artması sosyal, hukuki ve asayiş sorunlarının artması anlamına geldiğine göre, hem kamu ve siyasi otorite, hem de özel sektör bir an önce acil önlem paketi üzerinde çalışmaya başlamalı. İş işten geçtikten sonra alınan tedbirler muhakkak kalıcı yaralara sebep olacak.”
Mevcut işsizlerin yüzde 60’ının lise ve altı eğitimli kişilerden oluştuğunu ifade eden Nalçabasmaz, “Bu demektir ki mesleki eğitimin orta öğretimdeki yeri oldukça önemli. HASİAD olarak bu sosyal sorumlulukla iş gücü eğitimi konusunda 120 işsize eğitim vererek sorumluluğumuzu yerine getirmeye çabaladık. Ancak bunun yeterli olmadığını biliyoruz. Bu nedenle daha çok istihdam yaratıcı yatırımlar yapılmalı. Hükümetin yatırım ortamının iyileştirilmesi yolundaki çabaları bir an önce hayata geçirilmeli” diye konuştu.

“İŞSİZLİĞİN ESAS ROTASI YILIN ORTALARINDA BELLİ OLACAK”

Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, işsizliğin 2010 yılında Hükümetin Orta Vadeli Programda açıkladığı (OVP) yüzde 14.6’lık rakamın altında gerçekleşeceğini belirterek, “İşsizliğin esas rotasının bu yılın ortalarında belli olacak” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ANKA’ya yaptığı açıklamada, işsizlik rakamının hükümetin OVP’de açıkladığı 14.6’lık rakamın altında gerçekleşeceğini ifade ederek, “Yıllık ortalama bence çok anlamlı değil. Yılın ikinci yarısında işsizliğin ne yönde olacak onu göreceğiz. Bu yönün de artış yönüne doğru olması da kuvvetli. Çünkü çok güçlü bir büyüme beklemiyorum. Büyüme gerçekten yüzde 5’in üzerine çıkarsa 2010 yılı da işsizliğin düşmeye başladığını görebiliriz” diye konuştu.

İŞSİZLİK TARIM İSTİHDAMI SAYESİNDE DÜŞÜŞE GEÇTİ
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (betam) direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ve Bahçeşehir Üniversitesi Araştırma Görevlisi Arda Aktaş’ın hazırladığı araştırma raporuna göre, işsizlik tarım istihdamı sayesinde düşüşe geçti. TÜİK’ in açıkladığı ham işgücü verilere göre tarım dışı istihdam Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, 348 bin kişi, tarım dışı işgücü ise 371 bin kişi arttığı belirtilen raporda, “Bu gelişmelerin sonucunda tarım dışı işsiz sayısı 23 bin kişi artarak tarım dışı işsizlik oranı Aralık 2008’de yüzde 16.8 olan seviyesinden, Aralık 2009’da yüzde 16.6’ya düştü. Aralık 2008’den sonra ilk defa Ekim 2009’da, bir önceki yılın aynı ayına göre artış gösteren tarım dışı istihdam, Aralık 2009’da 16 milyon 307 bin kişiye ulaştı. Bu durumu yıllık bazda istihdam artışının devam ettiği şeklinde yorumlanabilir” denildi. Böylece genişleyen istihdam olanaklarının işgücündeki artışı bir miktar dengelemiş ve işsiz sayısındaki artış 23 bin kişi ile sınırladığı ifade edilen raporda, tarım dışı işsizlik oranının Aralık 2008’de yüzde 16.8 olan seviyesinden, Aralık 2009’da 16.6’ya düştüğü kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi:
“Ancak belirtmemiz gerekir ki normal trendinde 500-550 bin civarında artan tarım dışı işgücünün, 371 binlik bir artışla sınırlı kalması, hem güçlü baz etkisinden hem de tarım istihdamındaki aşırı artıştan kaynaklanmakta. Tarım dışı işgücü artışı üzerinde baz etkisi, en güçlü şekilde 2010 Ocak ayında görülecek. Bu tarihten 2010 Haziran ayına kadar, baz etkisinin tarım dışı işgücü artışı üzerindeki etkisi azalarak devam edecek. Dolayısıyla işsizliğin esas rotası 2010’un ikinci yarısında belli olacak.”

TARIM İSTİHDAMINDAKİ OLAĞANÜSTÜ ARTIŞ İŞSİZLİĞİ GİZLEMEKTE
Tarım istihdamının yıllık olarak 2008’e kadar azalan bir seyir izlerken durgunluklarla beraber 2008 ve 2009 yıllarında tarım istihdamında artışlar başladığını kaydedilen raporda, tarım dışı sektörlerde istihdam olanaklarının azalmasıyla birlikte tarımdan göçün durmuş olduğu ve tarımda yapay bir istihdam artışının ortaya çıktığı ifade edildi. Tarım istihdamda 2008 Aralık ayından 2009 Aralık ayına 637 bin kişi arttığı belirtilen raporda, “Bu olağanüstü yüksek seviye işsizlik artışını gizlemekte” denildi.
Raporda şu ifadeler kullanıldı:
“Ekonomik canlanmanın istihdam etkisini daha yakından takip etmek amacıyla işgücü piyasası göstergelerini mevsimsellikten arındırarak aylık bazda değerlendirdiğimizde tarım dışı işsiz sayısının 31 bin kişi azalarak, Kasım döneminde 3 milyon 170 binden Aralık döneminde 3 milyon 139 bin seviyesine düştüğünü görülmekte. Mevsimsel etkilerden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı ise Kasım döneminde yüzde 16.2’lik seviyesinden Aralık döneminde yüzde 16.1’e geriledi.”

“AYAĞIMIZA KURŞUN SIKTIK”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “2007’de içerde kavgaya başlayınca ayağımıza kurşun sıktık” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Kayseri Ticaret Odasında düzenlenen basın kuruluşlarının temsilcileri ile sohbet toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.
Gazetecilerin işsizlik sorunu ile ilgili soruları üzerine, Türkiye’nin en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu sorunun çözümü için de özel sektörün önünün açılması gerektiğini kaydetti.
Özel sektörün rakipleriyle eşit şartlarda rekabet etmesinin sağlanması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
“2002-2007 döneminde Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük başarı hikayesini yazdı. Ortalama yüzde 7 büyüdük. İlk kez özel sektör eliyle Türkiye’nin büyüyeceği gerçeği ortaya kondu. Ancak, 2007’de içerde kavgaya başlayınca ayağımıza kurşun sıktık. İçimizdeki huzuru kaybettik. Birbirimizi ’öteki’ görmeye başladık. O zaman bereket kayboldu. Kriz olmamasına rağmen büyüme hızımız düştü. Türkiye’nin 1. ana sorunu işsizliktir. TÜİK verilerine göre, 5,2 milyon işsizimiz var. Her yıl 700 bin gencimiz istihdam nüfusuna katılıyor. 3 gençten birinin işi yok, yani mutsuz, umutsuz. Sistem çökmüş durumda. Sistem, yamalı bohçaya döndü. Sistem kaos üretiyor. Bu sistemle daha ileriye gitme şansımız yok. Değişim ve dönüşüme ihtiyaç var. Anayasa’dan başlamak üzere, hukuk sistemi ve diğer yapısal meseleler yeniden dizayn edilmeli. Gündemi buraya çevirmemiz lazım.”

GÜNEŞ YENİDEN DOĞUDAN DOĞMAYA BAŞLADI
Dünya ekonomisinin yüzde 51’inin Türkiye’nin doğusunda bulunduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, “Güneş yeniden doğudan doğmaya başladı. Güneş bize doğru geliyor. Bunu yakalamamız lazım. Ama birbirimizi dışlarsak ıskalarız” dedi.
Gazetecilerin siyasete görmek isteyip istemediğini soruları üzerine, TOBB Başkanı olduğu sürece siyaset yapmayacağını ve tüm partilere eşit mesafede olduklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, 2013’te görevinin sona ereceğini hatırlatarak “Ondan sonrasını Allah bilir” diye konuştu.
IMF ile anlaşma yapılmaması konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin krizi IMF’siz atlattığını ve IMF’nin parasına ihtiyacı olmadığını, ancak IMF ile ilişkilerin tamamen kopmadığını, Mayıs ayında IMF yetkililerinin yeniden Türkiye’ye geleceğini ifade etti.   Milliyet


İşsizlik rakamları için; TIKLAYINIZ