İSTANBUL (A.A) - 
     20 kilometre uzunluğunda ve 16 istasyonlu metro hattı ve elektromekanik işleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Encümeni tarafından dünya çapında ihaleye çıkarıldı. İhale ilanı, Avrupa Birliği resmi sitesinde yayımlandı.
     İstanbul Büyükşehir Belediyesi ek hizmet binasında, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Dursun Balcıoğlu başkanlığındaki komisyon tarafından gerçekleştirilen ihaleye, alanında uzman firmaların oluşturduğu 7 konsorsiyum katıldı.
     İhale sırasında, teklifler açıklanmadan, işin maliyetinin yaklaşık 725 milyon 114 bin 250 avro olarak açıklandı.
     Daha sonra açılan tekliflere göre ihaleye en düşük teklifi, 563 milyon 899 bin avro ile Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ verdi.
     İhale Komisyonu Başkanı Dursun Balcıoğlu, ihalenin sonucunun, ihale dokümanlarının, ihale bedeli ve kredi tekliflerinin değerlendirilmesinin ardından, en kısa sürede yazılı olarak kamuoyuna ve taraflara bildirileceğini söyledi.
    
     -Metro hattının teknik bilgileri-
    
     Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattı, yaklaşık 20 kilometre uzunluğunda olacak. Ana hat tünelleri ve üzerinde delme ve aç-kapa tipinde toplam 16 adet istasyon, depo sahası ve depoya bağlanan 2 bin 750 metre bağlantı tünelleri olacak.
     Metro tamamlandıktan sonra, Üsküdar-Çekmeköy-Sancaktepe arasında seyahat, 24 dakikaya inecek.
     Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Libadiye, Çarşı, Ümraniye, İnkilap mahallesi, Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, Lise, Dudullu, Toplu Konut, Çekmeköy-Sancaktepe istasyonlarının bulunacağı Üsküdar-Sancaktepe metrosunun 38 ayda tamamlanarak yeni bir dünya rekoru eşliğinde İstanbulluların hizmetine sunulması hedefleniyor.
     Metro hattının tamamlanarak hizmete girmesiyle, Sancaktepe'den yolculuk süreleri Üsküdar'a 24, Kartal'a 59, Yenikapı'ya 36, Taksim'e 44, Hacıosman'a 68, Atatürk Havalimanı'na 68 ve Olimpiyat Stadı'na 78 dakika olacak.