İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin "Çarşamba günü İstanbul İl Güvenlik Komisyonu, bir toplantı yaparak son hazırlıkları değerlendirmiş olacak" dedi.

Güler, Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce’ın ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 1 Mayısta görev yapacak güvenlik güçlerinin sayısı hakkındaki bir soruya karşılık bununla ilgili önemli bir çalışma yürütüldüğünü söyleyen Güler, "Çarşamba günü saat 14.00’te İstanbul İl Güvenlik Komisyonu bununla ilgili bir toplantı yaparak son hazırlıkları değerlendirmiş olacak. Alınacak tedbirleri tekrar gözden geçirmiş olacağız. Sayılara takılıp kalmıyoruz, yeterli güvenlik önlemi aldırılmış durumda" dedi.

Güler, Emek ve Dayanışma Günü olarak resmi tatil ilan edilmiş bir günü emekçilerin şölen içinde bir kutlama havası, özgürce kendilerini ifade edebilecekleri bir ortamda kutlamaları ve 1 Mayısı geçmişte yaşanan olumsuzlukların bir daha yaşanmayacağı bir şölene dönüştürmenin önemli olduğunu ifade etti.

Bu konuda işçi ve memur konfederasyonlarının önemli uğraşları bulunduğunu söyleyen Güler, şu anda tedbirlerin büyük oranda tespit edilmiş durumda olduğunu bildirdi.

Güler, "Amacına uygun bir şekilde, Taksim’in bir miting alanı olmadığını bilmemize rağmen, kanunun öngördüğü bir istisna var biliyorsunuz, ’kanunlara uymak, kendi amaç ve sınırları içinde kalmak kaydıyla’ diyor. Tabi ki bunun yerine getirileceğine de inanıyoruz" dedi.

Kutlamaların gelecek yıllarda daha geniş daha görkemli kutlamaların bir referansı olmasını dilediğini ifade eden Güler, "Bir başlangıç olacaktır. Bir tabunun yıkılması anlamında önemli olduğu değerlendirilmektedir ama İstanbulluların da bundan rahatsız olmaması lazım. Alınan tedbirlerin başkalarının özgürlüklerini kısıtlamaması lazım. Biz bu konuda işçilerimize, emekçilerimize güveniyoruz. Onlarla beraber alacağımız bu tedbirleri birlikte yürüteceğiz. Bir sıkıntı yaşamayacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Güler, bir sıkıntı olması durumunda ne yapılacağına ilişkin bir soru karşısında, devletin her anlamda her ihtimale karşı alınmış tedbirleri bulunduğunu, ama bunların hiçbirinin hayata geçirilmesini istemediklerini dile getirdi.

Cumartesi günü ve resmi tatil günü olması düşünülerek trafik yönünden o alana girecek olanlar kadar dışarıdakilerin de güvenliklerinin önemli olduğunu dile getiren Güler, trafik, sağlık, güvenlik, diğer ticari faaliyetlerin devamının önemli olduğunu, her türlü planlamanın yapıldığını bu konuda sendikaların yardımcı olacağını kaydetti.

Güler, Mecidiyeköy Halaskargazi, Dolmabahçe ve Şişhane tarafından alana girişler olacağını, alan içindeki güvenlik önlemleri ile birlikte bunların planlamasının yapıldığını aktardı.

"O İHTİMALLERİ DÜŞÜNMEK İSTEMİYORUM"

Bir sıkıntı yaşanması halinde Taksim Meydanı’nın bir daha açılmamak üzere kapanacağını söylediğinin hatırlatılması üzerine Güler, şunları söyledi.

"Ben şunu söylemek istiyorum, o ihtimalleri değerlendirmek istemiyorum ama ’tabi ki bir şölen havasında kutlanırsa, gelecek yıllar için önemli bir referans olacaktır’ dedim. Biz tabi bir sıkıntı yaşanmasını istemiyoruz. Sendika genel başkanları da burada ifade ettiler. ’Biz bunu en iyi şekilde, İstanbullulara hiçbir sıkıntı vermeden yapmayı amaçlıyoruz’ dediler. Ben o ihtimallerin hiçbirini düşünmüyorum. Elbette her şey kendi kuralı içinde işlesin istiyoruz.".

STATLARDA ÖZEL GÜVENLİK SAYISI ARTIRILACAK

1 Mayısta İstanbul’da oynanacak maçlar olduğunu, güvenlik açısından bu maçların o güne koyulmasının doğru olup olmadığını soran bir gazeteciye de, şöyle cevap verdi.

"Zaten daha önce planlanmış maçlar vardı. O akşam saat 20.00’de Kadıköy’de ve yine aynı saatte Olimpiyat Stadı’nda maçlar var. Futbol Federasyonu bize bu konuda görüşümüzü sordu. Maç programlarındaki değişikliğin takımlar açısından veya naklen yayın açısından getireceği sıkıntıları da nazara alarak, biz gerekli güvenlik önlemlerini alabileceğimizi ifade ettik. Yalnız o gün için statlardaki özel güvenlik elemanlarının sayısını biraz artırmak suretiyle maçların programını bozmak istemiyoruz.".

İstanbul polisinin büyük fedakarlıkla o gün yoğun bir mesai yapacağını, programın bozulmayacağını söyleyen Güler, akşam saatlerinin zaten toplantının biteceği saatler olduğuna dikkati çekti.

1 Mayısta Taksim Meydanı’nın kutlamalara açılmasının demokratik açılımın bir parçası olduğunu hatırlatan Güler, demokratik açılımın hayatın her alanında getireceği yeni özgürlük alanları ve anlayışların olduğunu söylediklerini belirterek "Geçmişteki olumsuzlukları artık kimse yeniden gündeme getirmesin. Hep artık daha güzele, daha iyiye doğru bir yeni anlayışın, bir milli birlik ve kardeşlik projesinin hayata geçirildiği böyle bir ortamda özgürlüklerin daha yaygın şekilde olması lazım" dedi.

Bununla ilgili anayasa değişikliği çalışmalarının yapıldığını, benzeri mevzuat çalışmalarının geleceğini, AB ile entegrasyon çalışmalarının daha da ileri götürüleceğini, emekçilerin bununla ilgili taleplerinde mesafe alınacağını ifade eden Güler, şöyle devam etti.

"Türkiye daha iyiye güzele gitsin ama bütün bunlar şiddet olmadan devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüyle ilgili hassasiyetlere saygı gösterilerek, Cumhuriyetimizin, devletimizin kuruluş ilkelerine saygı gösterildiği bir ortamda başkalarının özgürlüklerini de yok saymadan insanların kendini ifade etme özgürlüklerinin her zaman önemli bir hak olduğuna inanıyoruz.".

Güler, meydandaki organizasyonda medya mensuplarına yer ayrılıp ayrılmayacağına yönelik bir soruyu da şöyle yanıtladı.

"Tertip heyeti meydandaki toplantıyla ilgili kuralları kendileri tespit ediyorlar. Konuşma kürsüsü nereye koyulacak onu arkadaşlarımızla beraber giriş çıkışlara en uygun gelecek şekilde ayarladılar.

O gün için biz Sıraselviler Kazancı ve özellikle altını çizmek istiyorum, İstiklal Caddesi’ne girişleri kapatıyoruz. Çünkü orada hem girişte hem dağılışta geçmişte bazı sıkıntılar yaşanmıştı. Oradaki ticari hareketliliği de etkilesin istemiyoruz ama biz alanı çok geniş olarak bariyerleyeceğiz. Oraya girişler kontrollü olacak, 3 ayrı noktadan kontrolle girecekler. Giriş noktalarında güvenlik güçlerimizin yanında sendikaların görevlendirdiği kişiler de orada bulunacaklar ve polisimize yardımcı olacaklar. Kürsünün kurulacağı toplantının yapılacağı yerlerle ilgili önceden bir planlama yapıldı. Çarşamba günü bütün bunları son kez gözden geçireceğiz."


Milliyet