Daha önce cami inşaatı için durdurma kararı veren İstanbul 7. İdare Mahkemesi, inşaat yapılacak alanla ilgili 1/5000 ölçekli nazım imar planı tadilatının iptali ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararı, itiraz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle reddetti. Bu kararla gerginliğe neden olan cami yapımının önü açılmış oldu. Kararı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dün akşam basın toplantısıyla duyurdu:

TOPBAŞ: KARARA UYMAK ZORUNDAYIZ

“Bahsedilen ibadethane için tahsis edilen alan korunun dışında yer alıyor. Koruyla alakası yok. Üsküdar Belediyemiz tapusunu almış. Üsküdar belediyemizin, ilçe ve il müftülüğünün talebi üzerine plan tadilatı yaptık. 5 binlik planlarda dini tesis lejantı koyduk. Bu planların iptaliyle ilgili bir karar getirildi. Yaptığımız plana sahip çıkmak için yürütmeyi durdurmanın iptaline ilişkin dava açmıştık. Elimize ulaşan karara göre, yürütmeyi durdurma kararı ve plan iptali kaldırıldı. 5 binlik planımız geçerli ve cami yapılabilir hale geldi. Yargının kararına uymak zorundayız. Mahkeme, verdiğimiz belge ve dökümanları değerlendirdikten sonra bu kararı verdi. Gerginlikleri, ötekileştirmeleri ortadan kaldırarak, sen ben demeden, kim daha Müslüman, kim daha çevreci demeden beraberce geleceği hazırlamak zorundayız.”

VALİDEBAĞ SİTE SAKİNLERİ DE İTİRAZ EDECEK

Bu arada, Validebağ'daki site sakinlerinin avukatı Gülsüm Özdemir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin itirazı üzerine Validebağ Korusu'nun yanındaki alana inşaat yapılması konusunda alınan yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına kendilerinin de itiraz edeceğini söyledi.

DHA'ya açıklama yapan avukat Özdemir, Kadir Topbaş'ın açıklamalarından sonra UYAP'a baktığını ve kararı gördüğünü söyledi.

Sabah ve öğle saatlerinde UYAP'ı kontrol ettiğini ve herhangi bir karar olmadığını gördüğünü anlatan Özdemir, "Demek ki karar yazılmamıştı. 28.10.2014'te mahkemeye durumun hassasiyetini ilettim, 'Karar üreteceğiz' dedi mahkeme" şeklinde konuştu.

Avukat Gülsüm Özdemir, "Aynı mahkemenin, verdiği yürütmeyi durdurma kararını 8 gün sonra neden durdurduğu sorgulanmalı. Yürütmeyi durdurma kararını da, kaldırılmasını da aynı mahkeme verdi" dedi.

Özdemir, "Bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'ne, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına ilişkin 7 gün içinde başvuru yapacağız" dedi.

CHP'Lİ TANAL MAHKEME KARARI İÇİN KONUŞTU

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Validebağ Korusu'nun yanındaki alanda yapılan inşaat için verilen yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması ile ilgili değerlendirme yaptı.

İnşaat alanı önünde bekleyen site sakinlerine açıklama yapan Tanal, Şu anda mahkeme usulden davayı incelemiş ve yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Ancak, mahkemenin toptan olarak karar verebilmesi için tüm delillerin toplanması lazımdır. Mahkemenin ara kararı var, 5 tane talep var. Bu taleplerin hiçbirisi toplanmamış. 5 ara kararın öncelikle toplanması ve yerine gelmesi lazımdır dedi.

Bu arada, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, saat 19.45 sıralarında inşaat sahasına gelerek, site sakinlerine, "Siz buradan çekilmedikçe, Çevik Kuvvet de çekilmeyecektir dedi. Kaymakam Güler, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını kaldırdığını hatırlatarak, İnşaat devam edecektir" dedi.



Hürriyet/DHA