Van Cumhuriyet Başsavcılığı, Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyü Çalık mezrasında hayatını kaybeden Muharrem Taş'ın ölümüne ilişkin İl Jandarma Komutanlığı, 112 Acil Sağlık Hizmetleri, İl Özel İdaresi ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hakkında Van Valiliğinden soruşturma izni verilmesini talep etti.

Yolu kar nedeniyle kapanan Çalık mezrasında geçirdiği rahatsızlık sonucu 1 Şubat'ta hayatını kaybeden ve cenazesi yakınları tarafından çuvala konularak taşınan 1,5 yaşındaki Muharrem'in ölümüyle ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma devam ediyor.

Soruşturma kapsamında, olayla ilgili tanık ve müştekilerin ifadelerine başvuran başsavcılık, olayda ihmali olduğu iddia edilen İl Jandarma Komutanlığı, 112 Acil Sağlık Hizmetleri, İl Özel İdaresi ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü hakkında Van Valiliğinden soruşturma izni verilmesini talep etti.

Başsavcılığın talebine 45 gün içinde cevap vermesi beklenen valilik, yapılacak değerlendirmenin ardından soruşturma açılması için izin verilen kurumları savcılığa bildirecek.

Valiliğin kurumlar hakkında soruşturmaya izin vermemesi durumunda ise Van Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolunun açık olduğu ve ailenin müracaat etmesi durumunda ilgili mahkemenin son karar vereceği belirtildi.

"Soruşturmanın takipçisiyiz"

Van Baro Başkanı Murat Timur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük Muharrem'in ölümüyle ilgili yürütülen idari ve adli soruşturmanın takipçisi olduklarını bildirerek, Sağlık Bakanlığı tarafından bir teknisyen ve bir doktorun görev yerinin değiştirilmesiyle bu konunun geçiştirilemeyeceğini söyledi.

Timur, tahkikatla ilgili müracaatlarının olduğunu, bakanlık ve kurumlar tarafından olaya dair hazırlanan raporları talep ettiklerini vurgulayarak, raporların ellerine ulaşmasının ardından gerekli başvuruları yapacaklarını ifade etti.

Olayda yaşam hakkı ihlali olduğunu, hazırladıkları şikayet dilekçesinde de bu konunun altını çizdiklerini anlatan Timur, "Kurumların işleyişiyle ilgili sorumluluk bilincinde olması gerekenler var. Bu tür durumlarda kurumlar sorumluluktan kurtulmak için bir ya da iki kişiyi heba edebiliyor. Ama biz olayın böyle olmadığını düşünüyoruz. Deliller toplandıktan sonra olay daha net anlaşılacaktır" dedi.

Timur, hiyerarşik yapı içinde sorumluların ortaya çıkarılması amacıyla tüm girişimlerde bulunacaklarına değinerek, davaya Türkiye Barolar Birliği ile çevre illerdeki baroların da müdahil olacağını sözlerine ekledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da müdahil olmuştu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Van Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe gönderen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da Muharrem Taş'ın ölümüyle ilgili açılacak kamu davasına müdahil olma talebinde bulunmuş, soruşturma sonucunun bakanlık hukuk müşavirliğine iletilmesini istemişti.


AA