Van'da Adli Yıl açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, son düzenlemelerle ilgili ilk başta duyulan kaygıların giderildiğini, yargının işleyen, toplumun işleyişlerine cevap veren bir sistem olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Başsavcı Alper, Van'a 3 yeni cezaevi yapılması ve Adli Tıp Kurumu kurulması için çalışmaların son aşamaya geldiğini de belirtti.

Adli Yıl, Van Valiliği önünde düzenlenen törenle açıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ile başlayan törene Van Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Emniyet Müdür Yardımcısı Ünal Kuzucu ile hakim, savcı ve adliye personeli katıldı. Törende konuşma yapan Van Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Van Adliyesi'nde soruşturma ve kovuşturma süresinin 179 gün olarak ortaya çıktığını ve 2010 yılı Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre, Türkiye'de kovuşturma ve soruşturmanın en hızlı olduğu ilin de Van Adliyesi olduğunu söyledi. Alper şöyle konuştu:

"Türkiye'de 2005 yılından itibaren güçlü bir yasalaşma sürecine girdik. Birçok değişiklik oldu. Şüphesiz bu dönem zor bir dönemdi. Ancak Türk hakim ve cumhuriyet savcıları ile yargı mensupları, çalışmalarıyla özverileriyle, bu süreci son derece verimli bir şekilde atlattılar. İlk başta duyulan kaygılar giderildi. Yargının işleyen, toplumun işleyişlerine cevap veren bir sistem olduğu ortaya çıkmıştır. Geçen dönem bir takım hedeflerimizi ifade etmiştik. Van Adliyesi'nde soruşturma ve kovuşturma süresi 179 gün olarak ortaya çıktı. 2010 yılı Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre, Türkiye'de kovuşturma ve soruşturmanın en hızlı olduğu il Van Adliyesidir."

VAN'A 3 YENİ CEZAEVİ

Cezaevlerinin durumuyla ilgili de bilgiler veren Başsavcı Alper, cezaevlerinin ihtiyacı karşılamadığını, beklenen sayının çok üzerinde tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu söyledi. Tutuklu ve hükümlülerin daha iyi şartlarda yaşayabilmelerinin önemine vurgu yapan Başsavcı Alper, Van'da 3 yeni cezaevi projesinin tamamlanıp ihale aşamasına getirildiğini belirtti. Başsavcı Alper son olarak da Van'a Adli Tıp Kurumu'nun kurulmasıyla ilgili de Valiliğin olumlu yazısı doğrultusunda, Sağlık Bakanlığından tahsis beklediklerini söyledi.



(Doğan Haber Ajansı)