Van'da meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremin acısı toplumu kaynaştırdı. Devlet kurumlarının yanı sıra Tür-kiye'nin dört bir tarafından sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, depremin yaralarını sarmak için seferber oldu. Van'a yardım konusunda anlamlı bir ses de Meclis'ten yükseldi. Mensubu bulundukları partilerin kampanyalarına katılmakla yetinmeyen bazı milletvekilleri, "Bir maaşım Van'a" deyip bireysel katkı için de kolları sıvadı. Anlamlı girişimin ilk adımı Samanyolu TV'deki 'Kardeşlik Zamanı' programında atıldı. Yayına telefonla katılan AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, bir aylık maaşını bağışladığını belirterek, "Bütün vekiller bunu yapsın isterim." çağrısında bulundu. Kayatürk'e ilk destek, canlı yayında AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür'den geldi. Maddî ve manevî anlamı büyük olan bu girişime dün de AK Parti, CHP ve MHP'den birçok isim katıldı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Spor Bakanı Suat Kılıç, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, AK Parti Milletvekili Mustafa Şahin, MHP Milletvekili Koray Aydın, birer maaşlarını Van'daki depremzedelere göndereceklerini açıkladı. Maaşını Van'a bağışlayan isimlerden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Van'daki canlar bizim canımız. İlk dakikadan itibaren hükümetin duyarlılığı ortada. Devlet gereğini yapıyor. Biz de bireysel çabalarımızla kardeşlik bağlarının daha güçlü hale gelmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz." dedi. AK Partili Edip Uğur da depremin herkesi üzdüğünü dile getirdi. Birlik, beraberlik ve kardeşliğin böyle zor günlerde belli olduğunu belirten Uğur, "İnşallah bu yaralarımızı saracağız; kardeşlerin dayanışmasını bütün dünyaya göstereceğiz."dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, şöyle devam etti: "74 milyon bu felaketle yatıp bu felaketle kalkıyoruz. Bir uzvumuzdaki rahatsızlık bütün bedeni etkiler. Van'daki afet için herkesin bir şey yapması lazım. Biz de öncü olalım dedik ve bireysel olarak aklımıza ilk geleni yaptık, aylığımızı bağışladık. Bütün çabalarımız Van'daki kardeşlerimiz içindir."

Koray Aydın ise 1999 yılındaki Gölcük ve Düzce depremleri sırasında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı koltuğundaydı. O dönemde yaşananlara yakından tanıklık eden Aydın, "O bölge ve yöre insanı ile tarihten gelen milli ve manevi bağlarımız var. Bu bağlarımız, çok güçlüdür. Hatta, 'Alparslan Türkeş İlköğretim Okulu' sadece Van-Erciş'te var. Onlar bize kucak açtı, biz de onlara kucak açıyoruz. MHP olarak her türlü ayrımcılığı reddediyoruz. Terörle mücadelede olduğu gibi bu konuda da hükümetimizin yanında ve arkasındayız." diye konuştu.

Öte yandan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Van'da meydana gelen depremde zarar gören vatandaşlar için başlattığı yardım kampanyası devam ediyor. Kampanyaya milletvekilleriyle birlikte Meclis çalışanları da katılıyor. Kampanyaya katılmak isteyen milletvekilleri ve TBMM çalışanları para yardımını, Ziraat Bankası TBMM Şubesi 329 84 67-6013 numaralı hesaba (IBAN No: TR 540001 0009 0303 2984 6730 13) yapabilecek.

Meclis'in yanı sıra Meclis'te grubu bulunan partiler de yardım kampanyası başlatıyor. AK Parti adına, bu amaçla Ziraat Bankası TBMM Şubesi'nde "Van depremi yardım kampanyası'' hesabı açıldı. Milletvekillerine gönderilen yazıda '500 TL'den az olmamak' üzere bu hesaba yardımda bulunmaları istendi. Milletvekillerinin çoğunluğunun bin liranın üzerinde bağışta bulunduğu belirtildi. CHP'nin de kurumsal olarak benzer bir yardım kampanyası başlatacağı belirtiliyor.(Zaman)