Ekonomik sorunlar aile yaşamını da olumsuz etkiliyor. Son dönemde anlaşamayarak soluğu mahkemelerde alan çiftlerin sayısında adeta patlama yaşanırken, geçmiş yıllarda çocukların velayetini almak için adeta restleşen çiftlerin, bu kez velayeti karşı tarafa bırakmak için mücadele etmeleri dikkat çekti. Hukukun Egemenliği Derneği (HED) Başkanı Avukat Erdem Akyüz, "Boşanmaların en önemli gerekçesi, ekonomik krizle birlikte artan şiddetli geçimsizlik" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2009 yılında 114 bin 499 aile, Aile Mahkemesi'ne başvurarak evliliklerini bitirdi. Bu rakamlar geçtiğimiz yıllara oranla büyük bir artışın işareti oldu. Son beş yılda boşanma olaylarında yüzde 40 gibi ciddi bir artış meydana geldiği belirtildi. ANKA'ya açıklamalarda bulunan Avukat Akyüz, tespitlerini şöyle anlattı:

"Her ülkede ekonomik sıkıntılar olduğu gibi Türkiye'de de benzer sorunlar baş gösterdi. Bu sıkıntı sosyal geçimsizliği tetikledi. Ekonomik krizden sonra, şirketlerin işçi çıkartmalarının artmasıyla beraber aileler dokuz şiddetinde bir deprem gibi sallanmaya başladı. Araya geçimsizlik girdi. Türk gelenekleri bozulmaya başladı ve bunun sonucunda boşanmalarda patlama yaşandı."

-AİLE MAHKEMELERİ DAVALARA YETİŞEMİYOR-

Aile Mahkemelerindeki tabloya dikkat çeken Akyüz, "Önceleri boşanma davalarına Asliye Hukuk Mahkemeleri bakıyordu. Fakat boşanmaların artmasıyla birlikte bu mahkemeler davalara yetişemez duruma geldi. Çok aşırı bir yoğunluk oluştu. Çözüm olarak ise Asliye Mahkemelerinin yükünü hafifletmek için boşanma davalarına bakması amacıyla Aile Mahkemeleri kuruldu. Kurulan bu mahkemeler de artan boşanmalara yetişemez duruma geldi. Bundan birkaç yıl öncesine kadar Ankara'da beş tane Aile Mahkemesi bulunurken günümüzde iki kat çoğalarak on bire ulaştı. Mahkeme sayısındaki bu artışa rağmen hala büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Boşanma olaylarındaki artışa on bir aile mahkemesi de yetişmemeye başladı. Mahkeme önünde uzun kuyruklar oluştu. Mahkemeler yoğunluktan dolayı duruşma günlerine altı ay gibi uzun tarihler vermeye başladı" diye konuştu.

-"ÇOCUKLAR SENDE KALSIN"-

Akyüz, son dönemdeki boşanmalarda çocuk velayeti anlayışının da değiştiğini ifade ederek, "Aile yapılarının bozulmasıyla beraber çocukların velayetini almak için açılan davalar da değişti. Önceleri çocuğun velayetini almak için dava açan anne ve baba şimdi ise çocuğun velayetini üzerinden atmak için dava açmaya başladı" dedi. Akyüz, bu durumun nedeni olarak da geçim sıkıntısını gösterdi.



ANKA