Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, sabit ücret bedelini ortadan kaldıracak Yalın ADSL uygulamasının, internet kullanıcı sayısının artırılmasına yönelik atılabilecek "en önemli adım" olduğunu belirtti.

TELKODER'den yapılan yazılı açıklamada, ADSL aboneliğinin yapılabilmesi için sabit telefon aboneliği zorunluluğunu ortadan kaldıran Yalın ADSL'nin başlaması gerektiği belirtilerek, bu konuda ilgili kurumlar göreve çağrıldı.

Uygulama, tüketici hakları ve internet kullanımının yaygınlaştırılması açısından önemli bir adım olarak nitelendirilerek, Türkiye'deki internet kullanıcı sayısının artırılması için çözümün, uygulamanın hayata geçirilmesi olduğu vurgulandı.

Tüketicilerin ADSL için iki ayrı başvuruda bulunma ve sabit telefon sabit ücreti ile ADSL hizmeti için iki ayrı ücret ödeme zorunluluğunu ortadan kaldıracak uygulamanın başlamasıyla birlikte tüketicilerin internet erişim maliyetlerinin düşeceğinin altı çizildi.

Bir başvuru üzerine Rekabet Kurumunun, Türk Telekom'un Temmuz 2009'a kadar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) başvuruda bulunarak Yalın ADSL hizmet sunumunun başlatılması kararı ile Haziran 2010'da Türk Telekom aleyhine "sabit telefon aboneliğinin iptal edilmesi ve internet aboneliğinin devam etmesi" talebiyle açılan davada Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin tüketicileri haklı bularak sabit telefon abonesi olmadan internet abonesi olunabileceği yönündeki kararı hatırlatıldı.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, kararlarla da haklılığı kanıtlandığı halde, henüz uygulamanın başlamamasının internet kullanımının yaygınlaşması önünde engel oluşturduğunu belirtti.

Arıak, Türkiye'de 6,4 milyon sabit internet abonesi bulunduğuna değinirken, bu sayının yükselmesinin Türkiye'nin bilgi toplumu soluşturma sürecine katkıda bulunacağını ve uluslararası düzeydeki hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

İnternet servis sağlayıcısı olan yeni nesil işletmecilerin, düzenledikleri kampanyalarla sunduğu "ekonomik ADSL paketleri"yle internet kullanıcı sayısının artmasında rol oynadığına işaret eden Arıak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ancak son dönemde internet servis sağlayıcı firmaların düzenledikleri kampanyalara karşın, internet kullanıcı sayısının yeterli oranda artmadığına şahit oluyoruz. Çünkü internet kullanımının yaygınlaştırılması için günlük paketler, dönemsel fiyat kampanyaları gibi etkisi sınırlı uygulamalardan önce daha önemli düzenleme konularının çözümlenmesi, geliştirilmesi gerekiyor. İnternet kullanımının artmasının önündeki en büyük engellerden biri ADSL aboneliğinde telefon hattı için ödenen yüksek sabit ücret bedelidir. Sabit ücret bedelini ortadan kaldıracak Yalın ADSL uygulaması, internet kullanıcı sayısının artırılmasına yönelik atılabilecek en önemli adım olarak karşımızda duruyor. Günlük ya da dönemsel paketleri avantajlı bulup faydalanmak isteyen tüketiciler, henüz yalın ADSL uygulaması olmadığından her ay telefon hattı için sabit ücret ödeme zorunluluğu nedeniyle internet aboneliğinden uzak duruyorlar. Dolayısıyla bilgi toplumu yaratmak, internet penetrasyonunu artırmak için öncelikle çözümlenmesi gereken konu Yalın ADSL konusudur."


"Telefonsuz ADSL"in astarı yüzünden pahalı

Arıak, Yalın ADSL uygulamasının internet erişim hizmetinin daha uygun fiyatlarla sunulabilmesine sağlayacağına dikkati çekerek, Yalın ADSL uygulamasının hayata geçirilmesinin, internet kullanıcı sayısı üzerinde çok önemli ve olumlu etkisi olacağını vurguladı.



Cnn Türk