Önder Yılmaz

Yargı, sanat müziğinin divası Bülent Ersoy’un Süperstar Ajda Pekkan’a hakaret içeren ifadelerini yayınlayan televizyona RTÜK tarafından verilen cezayı ‘haklı’ buldu. Mahkeme, televizyonun açtığı iptal davasını reddetti. Yargıdan ayrıca, “Bir Kadın Bir Erkek” adlı dizide bornozla dolaşan erkek oyuncunun yürürken bacaklarının arasından cinsel organının gözüktüğü gerekçesiyle RTÜK’ün verdiği cezaya onay çıktı. Danıştay ise ‘Bir Günah Gibi’ adlı dizide evli bir kadınla öpüşme ve sevişme sahneleri nedeniyle ceza verilen televizyonun itirazını reddeden mahkeme kararını haklı bularak onadı.

İfadeler küçük düşürücü
Edinilen bilgilere göre, RTÜK, Flash TV ana haber bülteninde ‘Bu kavga bitmez’ başlıklı haber görüntülerinde Bülent Ersoy’un Ajda Pekkan’ı yerden yere vuran ifadelerine yer verdi. İftar davetinde kendisine selam vermeyen Pekkan’ı eleştiren Ersoy, son olarak Süperstar’ın dansını eleştirerek ‘şeker kamışı gibi’ ifadesini kullandı. Pekkan ise Ersoy hakkında suç duyurusunda bulundu. RTÜK, yayında küçük düşürücü ve aşağılayıcı ifadeler nedeniyle yasadaki hükümler doğrultusunda para cezası verdi. Flash TV yönetimi cezaya itiraz ederek RTÜK kararını mahkemeye taşıdı. Mahkeme, yayının küçük düşürücü ve aşağılayıcı ifadeler içerdiğini ve Pekkan’ın haklı olduğu kararını vererek, Flash TV’nin talebini reddetti.

‘Evli kadın’ krizi
Bu arada Danıştay, ATV’de yayınlanan ‘Bir Günah Gibi’ aldı dizide evli bir kadınla öpüşme ve sevişme sahnelerini ‘manevi değerler ve ahlaka aykırı’ olduğu gerekçesiyle RTÜK’ün verdiği uyarı cezasını onadı. ATV, RTÜK’ün bu uyarı cezasını mahkemeye taşıyarak cezanın iptal edilmesini istedi. Yerel mahkeme cezayı onayınca ATV kararı temyiz etti. Danıştay ise “Evli olmam seni hep heyecanlandırmış” şeklindeki diyalogların ardından öpüşmelerin başladığı, kadının erkeğin gömleğini yırtarak öpüşmeye ve sevişmeye başladıklarını anımsatarak, yerel mahkemenin kararında haklı olduğunu kaydetti. Danıştay, yayının ahlaka aykırı olduğunu teyid etti.
Yargıdan bir ilginç kararda ‘Bir Erkek Bir Kadın’ dizisi için çıktı. RTÜK, TÜRKMAX’te yayınlanan ‘Bir Kadın Bir Erkek’te bornozla dolaşan erkek oyuncunun yürürken bacaklarının arasından cinsel organının gözüktüğü gerekçesiyle uyarı cezası verdi. Televizyon bu kararı mahkemeye taşıdı. Görüntüleri izleyen yerel mahkeme, RTÜK’ün kararının yanlış olduğunu, oyuncunun iç çamaşırı giydiğini ve cinsel organının gözükmediğini belirterek verilen cezayı kaldırma kararı aldı. Bu karara RTÜK itiraz etti. Bu kez görüntüleri Danıştay yeniden izlendi. Danıştay, bilirkişinin uzman olmadığını, görüntülerin müstehcen olduğunu belirleyerek, yerel mahkemenin kararını bozdu.