Yemeklerin tadına bakan savcı ve hakimler, bu defa mahkeme salonu yerine yemek salonunda karar verdi.

Adalet Bakanlığı tarafından Antalya Cezaevine alınacak 2 aşçı için sınav açıldı. Başvuru sırasında adaylarda, ''turizm meslek liselerinin aşçılık bölümlerinden ya da meslek yüksekokullarının hazır yemek ve aşçılık bölümlerinden mezun olmak, KPSS'den 70 ve üzeri puan almak, erkek adaylar için askerliğini yapmış ya da tecil ettirmiş olmak ve sabıkasızlık'' şartları arandı.

Bu şartları taşıyan 9 aday, Antalya Adliyesi yemekhanesine yemek yapmaları için davet edildi. Adaylar burada kendi aralarında dört gruba ayrılarak, aynı kalitede malzemelerden sebze çorbası, pirinç pilavı, yeşil salata ve irmik helvasından oluşan menüyü hazırladı.

Yaklaşık üç saat süren yemek yapımı sırasında adliye personelinden Hanife Ünsal, adayların çalışmalarını gözlemleyerek hijyen kurallarına uyup uymadıkları hakkında rapor tuttu.

Yemek hazırlığının tamamlanmasının ardından Hakim Abdullah Yıldız'ın komisyon başkanlığını, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Osman Vuraloğlu ile Hakim Nursel Teke'nin üyeliğini yaptığı jüri, hakim ve savcılar yemekhanesinde çorbalardan başlayarak tek tek bütün yemeklerin tadına baktı. Jüri üyeleri her yemeğin ardından önlerinde bulunan kağıtlara notlar alarak en güzel tadı belirlemeye çalıştı.

Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Osman Vuraloğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşçı seçmek için en güzel yöntemin yemek yaptırmak olduğuna karar verdiklerini ve böyle bir uygulamaya gittiklerini söyledi.

Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan 70 ve üzeri puan alan ve diğer şartları taşıyan adayları mülakata çağırdıklarını ifade eden Vuraloğlu, ''Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz dedik ve bütün adaylara aynı yemekleri yaptırdık. En iyi yemeği seçerek karar vereceğiz. Yemekler güzeldi, işimiz kolay olmayacak'' dedi.

Vuraloğlu, ''Mahkeme salonunda karar vermek mi kolay yoksa yemek salonunda en güzel yemeği belirlemek mi?'' sorusuna ise ''Burada yemekler hakkında karar vermek daha kolay'' yanıtını verdi.

Jüri üyeleri tarafından verilen notlar ile memur Hanife Ünsal'ın hijyen ve temizlik koşullarıyla ilgili notlarının birlikte değerlendirilerek işe alınacak 2 aşçının belirleneceği ve sonucun internet sitesinde yayımlanacağı bildirildi.

-CEZAEVİNE GİREBİLMEK İÇİN YARIŞTILAR-

Aşçı olmak için ter döken adaylar, yemeklerini jürinin beğenisine sunmalarının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Adaylardan Osman Erdoğan sınava Isparta'dan katıldığını belirterek, ''Aşçılığa el yatkınlığım var. Burası olursa sağlam iş manasında iyi olur. Özel sektörde ne zaman ne olacağı belli değil, müdürle tartışsan işsiz kalırsın. Yemek yaptırarak eleman alınması güzel bir karar, çünkü hangimizin daha iyi olduğunu en iyi yemek yaptırarak anlayabilirler. Sınav sistemini beğendim, çok hoş oldu'' diye konuştu.

Şeref Dündar da yaklaşık altı yıldır beş yıldızlı otellerde aşçılık yaptığını kaydederek, ''Turizmde her şey müşteriye bağlı. O yüzden devlet işini seçtim. Sağlam olsun diye buraya başvurdum. Otellerde misafirlere sunuş yaptığım için burada fazla heyecanlanmadım'' dedi.

Aşçılık için başvuran tek kadın aday, evli ve 2 kız annesi 28 yaşındaki Çiğdem Demirgubuz da Isparta'dan sınava geldiğini, aşçılık sertifikası olduğunu, dört ay da aşçılık deneyimi bulunduğunu söyledi. Demirgubuz, rahat bir sınav geçirdiklerini ve yemeklerine güvendiğini dile getirdi.

Demirgubuz ile aynı grupta yarışan Aytaç Aksoy, Alanya'da otellerde aşçılık yaptığını belirterek, yemeklerinin beğenildiğinden emin olduğunu söylerken, sınav için Balıkesir'den gelen Murat Bıçak, 12 yıldır aşçılık yaptığı ve ilk kez böyle bir mülakata girdiğini kaydetti. Bıçak, ''Ekip olarak çalıştık, artık hayırlısı. Biz elimizden geleni yaptık. İlk kez böyle bir mülakata giriyorum. İlk defa bugün hakim karşısına çıktım'' diye konuştu. ZAMAN