Son dönemde Türkiye’de meydana gelen iş kazalarının minimuma indirilmesi ve bu konudaki eksikliklerin giderilmesi için 4 yıl önce kurulan, ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet ve Eğitim Derneği’(İSGHEDER), Bolu Gazelle Resort Otel’de iki günlük çalıştay gerçekleştirdi. Dört çalışma gurubu halinde yoğun tartışmalar yaşanan çalıştayda ortaya çıkan sonuçlar son gün masaya yatırıldı.

İSGHEDER Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turhan Şalva, toplantı sonrası yaptığı açıklamada; Manisa Soma, Karaman Ermenek, İstanbul Mecidiyeköy ve Isparta Yalvaç başta olmak üzere son dönemde Türkiye’de meydana gelen ve çok sayıda işçinin hayatına mal olan kazaların tekrar yaşanmaması için gerek şirketler, gerekse şirketleri kontrol eden kurumların yapmaları gerekenleri tartıştıklarını belirtti.  Türkiye’de, önlenebilir kazaların, önlenebilmesi için her bireyin, kuruluşun ve kurumun sorumluluktan kaçmaması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Şalva şunları söyledi:

 

''FACİA ÜLKESİ OLDUK''
“Sorumluluğun yerini sorumsuzluk alınca ne yazık ki Türkiye bir facia ülkesine dönüştü.  13 Mayıs’ta Soma Faciası’nda 301 işçimiz kömür madeninde çıkan yangın sonucunda hayatını kaybetti. 6 Eylül’de Mecidiyeköy’deki bir gökdelen inşaatında meydana gelen asansör kazasında 10 işçimiz yok yere öldü. 31 Ekim’de Yalvaç’ta 24 kişilik midibüse 45 kişiyi doldurdular,  kazada 17 işçi öldü, 28 işçi yaralandı. 28 Ekim’de Ermenek’teki bir kömür madenini yeraltı sularının basması sonucu 18 işçimiz mahsur kaldı. 2 işçimizin ölü bedenine ulaşıldı, 16’sına hala ulaşılamadı. Bunun gibi saymakla bitmeyen önlenebilir kazalar, ne yazık ki işçilerimizin hayatlarına mal oluyor.

 

''HERKES KENDİNE O SORUYU SORSUN''
Tüm bu kazalar sonrasında sorumluluk sahibi her birey, kuruluş ve kurum suçu hep başkalarına atıyor. Suçu başkalarına atıp kurtulma kolaycılığından sıyrılıp herkesin elini taşın altına koyup, ‘acaba benim bir hatam var mı, ben şunu yapsaydım kaç canı kurtarabilirdim’ sorusunu kendine sormaya davet ediyoruz. Biz, bu çalıştayda, bunu kendimize sorduk. Derneğimizi daha aktif hale getirmek, sorunların çözümünde önemli bir aktör haline dönüştürmek için yapmamız gereken 61 maddelik eylem planı hazırladık. Bu alanda hizmet veren şirketleri aramıza katılmaya davet ediyoruz. Şimdi güçlerimizi birleştirme, sorunlara çare olma zamanı. Umuyorum, sektördeki diğer oyuncular da kendine bunu yüreklice sorar ve bu kazalar Türkiye’nin kaderi olmaktan çıkar.”

''HİZMET ODAKLI HALE GELMEMİZ LAZIM''
Dernek çatısı altında hizmet veren OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi)’lerin İş kazalarını minimuma indirmek için hizmet verdiklerini, şirketleri bu konuda eğittiklerini ve sonrasında sahada kontrol ettiklerini belirten Yrd. Doç. Şalva, “4 yıl önce Çalışma Bakanlığı’nın çıkardığı yönetmeliklerle Avrupa’da uzun zamandır var olan ‘OSGB Sektörü’ doğdu.  Büyük zorluklarla bugünlere geldik. Son dönemde çıkarılacak olan torba kanunlarında ve diğer yönetmeliklerde, bizi hizmet odaklı çalışmalara yönlendirecek değişiklikler bekliyoruz. Bu konudaki görüşlerimizi Bakanlıkla da paylaşıyoruz” diye konuştu.


Mustafa KÜÇÜK/BOLU - Hürriyet