İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, yaptığı açıklamada, insan tükürüğünde yaklaşık 600 değişik mikrop bulunduğunu, 1 santimetreküp tükürüğün yaklaşık 250 milyon mikrop taşıdığını söyledi.

Hastalık durumunda tükürüğün taşıdığı mikrop sayısının artacağına dikkati çeken Çetinkara, yere tükürme ile verem, kronik bronşit, zatürre ve grip gibi hastalıkların bulaşabileceğini kaydetti.

Çetinkara, yere tükürmenin ruh sağlığını da olumsuz etkilediğini vurgulayarak, bu davranışın insanları tiksindireceğini, kızgınlığa ve strese neden olacağını anlattı.

Bu davranışın az gelişmiş ülkelerde görüldüğünü belirten Çetinkara, yere tükürmenin ölümcül hastalıkların çoğalmasını sağlayacağını söyledi.

Dr. Çetinkara, İl Sağlık Kurulunun da yere tükürmenin diğer insanlara vereceği zararların asgariye indirilmesi amacıyla denetimlerin artırılmasını ve yere tükürenlere Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi gereğince 143 lira para cezası verilmesini kararlaştırıldığını bildirdi.
Denetimlerin kolluk kuvvetleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince yapılacağını vurgulayan Dr. Çetinkara, halkın konuya gerekli hassasiyeti göstermesi amacıyla İl Müftülüğü tarafından cuma namazı hutbelerinde vatandaşlara bilgi verileceğini sözlerine ekledi.




AA