Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK 
TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili


Bakkaldan, marketten sebze, meyve ve kuru yiyecekler satın aldığımızda evimizde bozunmadan, çürümeden nasıl koruyabiliriz. Aşağıda sebze, meyve ve kuru yiyeceklerin nasıl korunacağı kısa ve pratik olarak anlatılmıştır. Param çöp olmasın ve yiyeceklerin sağlıklı ve üvenli olsun diyorsanız lütfen aşağıdaki yazıyı okuyunuz.

·       Buzdolabınızın sebzelik kısmının tabanına kağıt havlu seriniz. Kağıt havlu sebze ve meyvenin çürümesine neden olan aşırı nemi absorbe eder. Sebze ve meyvelerin çürümesini önler.

·       Şifalı bitkileri bir ay taze tutmak için satın aldığınız şifalı bitkiyi önce iyice yıkayınız, sızdırmaz plastik torbaya koyunuz ve buzdolabınızın buzluğuna yerleştiriniz. İhtiyacınız olduğu zaman plastik torbayı buzluktan çıkarınız, doğraması kolaydır. Doğranmış kısmı sıcak tavaya koyduktan birkaç dakika sonra buzu çözünür.

·       Pişmiş pastanızı sızdırmaz plastik torbaya koyunuz. Pastalı plastik torbayı buzdolabına yerleştiriniz. Pastayı buzdolabında tutarak sertleşmesi önlenir. Yemek istediğiniz zaman ısıtmak için plastik torbayı birkaç saniye kaynar suda tutunuz ve böylece pastanın tekrar nemlenmesi sağlayınız. 

·       Sebze ve meyveleri plastik torbalara koyarak buzdolabında tutmayınız. Plastik torbalarda terleyen sebze ve meyve nemli ortamda kısa zamanda çürür.

·       Yumurtanızın taze olduğundan emin değilseniz, bir kaba su koyunuz, yumurtayı suya konunuz ve suyu iyice karıştırınız. Yüzen yumurta bozuk demektir.

·       Birkaç damla limon suyuna ihtiyacınız olduğunda limonu kesmeyiniz Kesilen limon çabuk kurur. Bunun yerine şişle limonda delik açmak yeterlidir. 

·       Muzları buzdolabına tek tek değil salkım halinde koyunuz. Muzları tek tek koyduğunuzda çabuk bozulur. 

·       Tuzun sertleşmesini ve nemlenmesini önlemek için tuzluğa bir miktar kavrulmuş pirinç koyunuz. 

·       Peynirin kurumasını önlemek ve nemini tutmak için kesilen kısma tereyağı veya margarin sürünüz. Özellikle bu uygulama eski kaşarlar için çok iyi sonuçlar vermektedir. 

·       Satın aldığınız tereyağı buzluğunuzda altı ay güvenle korunabilir.  

·       Turp, Kereviz ve havuç zamanla sertliğini kaybeder, yani yumuşar. Bunları bir dilim patates içeren buzlu kap içine koyunuz. Bunların zamanla taze rengine dönüştüğünü göreceksiniz  

·       İnanın veya inanmayın bal dayanıklı bir yiyecek maddesidir. Kristalize ve bulutlu olduğunda bozulduğu anlamına gelmez. Sıcak suda birkaç dakika tutulduğunda orijinal rengini alır, yani berraklaşır. 

·       Un, makarna, bulgur ve pirinç kaplarının içine bir adet defne yaprağı koyarak kap içinde bakteri ve böcek oluşması önlenir.  

·       Un, şeker, makarna, pirinç, bulgur, fasulye, nohut, barbunya, mercimek gibi kuru yiyecekleri bez torba içine koyarak serin ve kuru (nemsiz) yerlerde tutunuz ve kullanım tarihinden önce tüketiniz. 

·       Soğanları ve patatesleri serin ve kuru bir yerde saklayınız. 

·       Buzdolabında etlerin konulduğu yere sebze ve meyve koymayınız.  

Kaynak:

http://shine.yahoo.com/event/financiallyfit/14-ways-to-save-money-on-groceries-2447559/