Akdeniz Üniversitesinde süren Bologna Sürecinin Türkiye'de Uygulanması Projesi'ne ilişkin toplantıya katılan Prof. Dr. Özcan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Üniversitelerin kontenjanlarında 2010-2011 akademik yılında yapılması planlanan yüzde 5 artışla ilgili bir soru üzerine Prof. Dr. Özcan, kararın çıkmak üzere olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Özcan, şunları söyledi:

''O yüzde 5 dediğimiz rakam yüzde 7.6 gibi tecelli etti. Biraz daha kontenjan arttı. Bu, genelinde böyle ama fakülte bazında kontenjanın ne kadar arttığını sorarsanız öyle zannediyorum yüzde 13'ün birazcık yukarısına çıktık. O kadar tahmin etmemiştik ama yeni açılan fakültelerimiz, bölümlerimiz nedeniyle böyle bir artışa gidildi. Esasında bu sene ikinci öğretimi birazcık azalttık. Açıköğretimde bir değişiklik olmadı. Normal fakülte programlarında çok fazla oynamadık. Özellikle laboratuvar, mikroskop gibi alet edevat gerektiren bölümlerimizdeki kontenjanlarla hiç oynamadık. Küçük artışlar bile yapmadık. O artışları senenin başında 'bir dahaki sene artış yapılacak ona göre altyapımızı hazırlayın' dedikten sonra yapmaya karar verdik.

Güzel bir haber vereyim. Bu sene açıköğretim, örgün öğretim toplam dağıtılan kontenjan 672 bin civarında oldu. Mesleki okullar dahil olmak üzere bütün lise mezunları seviyesindeki okullardan mezun olan öğrenci sayısı geçen sene 540 bin civarındaydı, bu sene de zannediyoruz o kadar olur, hadi 10 bin artsa 550 bin olabilir. Yani 550 bin öğrenciye karşılık 672 bin kontenjanımız var. Bu mükemmel bir şey. Geldiğimden beri söylüyorum, 'birkaç yıl içerisinde bütün lise mezunlarına yer açacağız' diye. İşte o noktaya geldik ama eskiden bekleyen öğrencilerimiz olduğu için maalesef yine sınavda bir sıkışıklık var ama 1-2 sene içinde, bekleyenler de eridikten sonra Türkiye'de üniversiteye giriş sorunu diye bir sorun olmayacak. Herkes istediği üniversiteye rahatlıkla girebilecek. Rekabet sadece çok iyi yerler için olacak.''

Prof. Dr. Özcan, bu nedenle dersanelerin sayısının 3-5 yıl içerisinde giderek azalacağını belirterek, ''Dershanelerin de artık eskisi gibi iş yapmayacağını düşünebilirsiniz. Tamamen kalkmayacaklar ama çok makul ölçülerde azalacağını söyleyebiliriz'' diye konuştu.


AA