ESKİŞEHİR (AHT)

26 Kasım'da Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen "Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Hakkı" konulu sempozyum sırasında Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a yumurta atan ve 2 yıl 4 ay hapis cezası istenen Yakup Çetinkaya ve Caner Ertay adlı öğrenciler hakkında dava açıldı. İlk duruşma nedeniyle adliye önünde toplanan öğrenciler, yargılanan arkadaşlarına destek verdi.

DURUŞMA KISA SÜRDÜ
35 dakika süren yumurta davasının ilk duruşması Eskişehir 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Hakim Erol Özdemir'in karşısına çıkan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a yumurta atan öğrenciler Yakup Çetinkaya ve Caner Ertay savunmalarını yaptı. Ertay, suçu kabul etmediğini belirterek, "Haşim Kılıç'ın şahsına yönelik hareketim yoktur. Üniversite harçlarının yüksekliği nedeniyle açıklama yapan, afiş asan öğrencilere dayak atıp hapse atan, üniversiteyi piyasalaştıran, eğitimi paralı hale getiren zihniyete karşı eylem yaptık. Ayrıca küfür de etmedik" dedi. Diğer öğrenci Yakup Çetinkaya da, "O gün üniversitede anayasa hukuku ve demokrasi konuşuluyordu. Madem demokrasi konuşuluyor biz de haklarımızı savunalım istedik. Bu eylemi Haşim Kılıç'a yönelik olarak yapmadık. Yumurtayı isabet ettirmek amacıyla atmadım. İstesem isabet ettirirdim. Beraatimizi istiyoruz" dedi.

ADLİYE ÖNÜNDE TOPLANDILAR
Adliyea binasında duruşma sürerken, Genç Sen üyesi öğrenciler ile çok sayıda öğrenci, Eskişehir Adliye Sarayı önünde toplandı. Öğrenciler, arkadaşlarına sloganlarla destek verdi. Davayı izlemek üzere İzmir'den gelen yargılanan öğrenci Caner Ertay'ın annesi Gönül Ertay, "Oğlumun arkasındayım. O hata değil, doğruları yapıyor. Onlar Türkiye'nin geleceği. Azılı katilleri salıyorlar, bunlar Türkiye'nin geleceği olduğu halde iki yıla kadar hapisle yargılıyorlar. Ben işçi emeklisiyim. Paralı eğitime karşıyız sesimizi duyurmak istiyoruz" dedi. Öğrenciler adına konuşan Emre Mazlumoğlu da, "Üniversitelerimizi piyasalaştıranlara karşıyız. Bu ülkede harç parası ödemek için inşaattan düşen insan var. Barınma sorunu var. Tacizci sorunu kadındır diyenlerin üniversiteleri getirdiği yer burasıdır. Bizi susturmak istedikleri için yumurta atıyoruz. Sert kayaya çarptılar öğrenci kollektifleri var. AKP'nin üniversitelere giremeyeceğini her alanda gösterdik. Bugün burada yargılanan üniversitelerdir" dedi. Duruşma 16 Mart'a ertelendi.