Türkiye'de 12 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirilecek anayasa değişikliği referandumuna ilişkin yurtdışında yaşayan vatandaşların oy kullanma işlemi başladı. Ancak yurtdışı seçmen kütüğüne kaydı olduğu halde birçok vatandaşın adres bildirimi yapmadıkları için referandumda oy kullanamayacakları şeklinde kamuoyunda bir algı oluştu. YSK bu konuda izahat getirerek yanlış algılamaları giderdi. Yurtdışı seçmen kütüğüne kaydı olan ancak açık adres bildiriminde bulunmamış vatandaşlar da referandumda oy kullanabilecekler. Adres beyan formunun yurtdışı seçmen kütüğünde kaydı olmayanlar için zorunlu olduğunu belirten YSK yetkilileri, "Vatandaşın yurtdışı seçmen kütüğünde kaydı varsa oy verme işlemi için bu yeterli." açıklamasını yaptı. Böylece bir süredir yaşanan kayıt problemi de sona erdi. YSK, konuyla ilgili olarak www.ysk.gov.tr internet sitesinde yurtdışı seçmen sorgulama bölümünde dünden itibaren bilgi yenilemesine gitti. YSK yetkilileri "Adres beyan forumunun" seçmen kütüğünde kaydı olmayan vatandaşlardan ve ayrıca yurtdışında yaşayan seçmenlerin adreslerinin güncellenmesi için talep edildiğini belirtti.

Yurtdışı temsilciliklerinde ve bağlı bulundukları konsolosluklarda açık adres bilgileri bulunmayan vatandaşların yurtdışı seçmen kütüğüne kayıt olabilmeleri için adres beyan formunu 22 Haziran 2010 tarihine kadar bağlı bulundukları konsolosluklara vermeleri gerekiyordu. Bu tarihe kadar seçmen kütüğüne kayıt işlemi yaptırmayanlar ise referandumda oy kullanamayacaklar.

Yetkililer, seçmen kütüğünde kaydı olup da adres bilgisi olmayan vatandaşların her ihtimale karşı konsolosluklara giderek imza karşılığı "Adres beyan formunu" teslim etmelerini tavsiye ediyor. Yurtdışı seçmen kütüğünde kaydı olmayanların da bundan sonraki seçim ve referandumda oy kullanabilmek için bağlı bulundukları konsolosluklara giderek adres bilgilerini imza karşılığı teslim etmeleri gerekiyor.


OY KULLANABİLECEKLER YSK'NIN SİTESİNDEN ÖĞRENİLEBİLİYOR

Yüksek Seçim Kurulu'nun www.ysk.gov.tr internet sitesindeki "Yurtdışı seçmen sorgulama" bölümüne TC kimlik numarası girilerek oy kullanma durumu öğrenilebiliyor. Yetkililer, oy kullanma işlemi için pasaport ve kimlik numarasının şart olduğu konusunda uyarıyor. Gümrük noktalarında ve sınır kapılarında oy kullanacak vatandaşların pasaportlarını ibraz etmeleri ve oy kullandıktan sonra da pasaportun giriş çıkış damgalarının olduğu sayfaya veya yer kalmadığı takdirde uygun görülecek bir sayfaya "Oyunu kullanmıştır." ifadesini yazdırması gerekiyor.