Türkiye’de ilk kez Adana’da başlatılan toplantı, gösteri ve yürüyüş yerleri dışında eylem yapanlara yönelik başlatılan ceza uygulamasında bugüne kadar 739 kişiye 105 bin TL para cezası kesildi. Cezanın iptaline yönelik davalardan 733’ü ile uygulamanın iptaline yönelik Bölge İdare Mahkemelerine açılan 3 davadan 2’si ret edildi.

Vali İlhan Atış tarafından İl İdaresi Kanunu hükümlerince, 6 Kasım 2009 tarihinde basın açıklamaları ve imza stantları ile ilgili düzenlemelere aykırı davrandığı tespit edilenlere ceza kesilmesine yönelik bir genelge yayınlandı.

O dönemde Türkiye’de ilk kez gerçekleştirildiği belirtilen uygulamayla "İl genelinde kamu düzeninin sağlanması, genel sağlık, genel ahlakın veya başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması, etkinliklerin demokratik ölçüde yapılabilmesi ve etkinliğe katılanların can güvenliğinin sağlanması" amacıyla basın açıklaması, imza kampanyası yapılacak ve yapılmayacak yerler belirlendi.

Valilik, 10 Kasım tarihinde yaptığı bir açıklamayla da sivil toplum kuruluşlarının kendi binalarının önleri, İnönü Parkı, Uğur Mumcu Meydanı ile 5 Ocak Meydanı’nda yayalara ait alan, Atatürk Parkı, Sanatçılar Parkı, Çakmak Caddesi’ndeki Kültür Sokağı girişi, Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu otoparkı ile semt pazarları dışındaki yerlerde açıklama veya yürüyüş yapan eylemciler hakkında Kabahatler Kanunu hükmünce idari para cezası uygulanacağını duyurdu.

Bu tarihten sonra Güvenlik Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, rutin olarak kent genelinde gösterileri takip ederek, atılan slogan veya açıklamaların yasalara aykırılığını inceleyip, provokasyon olaylarına karşı göstericileri korumaya çalışırken, Foto Film Şube Müdürlüğünün de desteğiyle düzenlemeye aykırı hareket eden eylemcilerin kimliklerinin tespitine çalıştı. Kimlikleri belirlenen eylemcilere yönelik, Kabahatler Kanunun 32. maddesi kapsamında 143 TL ceza kesildi.

Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesinin "Emre aykırı davranış" başlığı altındaki, "Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye idari para cezası verilir" hükmüne göre bugüne kadar 739 kişiye toplam 105 bin 677 TL para cezası verildi.

İTİRAZLAR MAHKEMELERDEN DÖNÜYOR

Yapılan düzenleme bazı kesimler tarafından olumlu karşılanırken, bazı sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi. Haklarında idari para cezası uygulananların Sulh Ceza Mahkemelerine "Sesini çıkaran herkese Kabahatler Kanunu gereğince ceza kesildiği, yasakçı zihniyetle hareket edildiği" iddiasıyla cezanın iptaline yönelik açılan davaların, 733’ü mahkeme tarafından reddedildi. Bazı sendika ve dernek yöneticilerinin düzenlemenin iptaline yönelik Bölge İdare Mahkemesine açtığı 3 davadan 2’si de davacıların aleyhine sonuçlandı" diye konuştu!

'YASAKLAMADIK, DÜZENLEDİK'

Hem göstericilerin güvenliği, hem diğer vatandaşların huzuru hem de gösterilerin yapılmak istendiği kamu kurum ve kuruluşlarının düzenli çalışmasını sağlamak adına bu tip bir düzenlemeye gittiklerini anlatan Vali İlhan Atış, şöyle devam etti: "Valilerin görevi, vatandaşın, vatandaşlık haklarını hukuk kuralları dahilinde, huzur ve güven içinde tam kullanmalarını sağlamaktır. Biz basın toplantısını, açıklamasını yasaklamadık. Sadece düzenledik. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının 50 metre yakınında yapılmaması gerektiğini belirttik. Çünkü, o kurumun çalışması engelleniyordu" diye konuştu.




Posta