Danıştay'ın kararı bekleniyor. Açılan 2.100 ceza davasının ise 1.800'ü 'Rahşan affı' olarak bilinen yasayla düştü. 110 davada sanıklara ceza verildi. Ancak 5 yıldan az olduğu için ertelendi. Diğer davalar zamanaşımına uğradı.

17 Ağustos Marmara depreminin ardından sorumlu müteahhit, teknik ekip ve belediyelere açılan tazminat davaları aradan geçen 12 yıla rağmen bir türlü sonuçlandırılamadı. Bölge idare mahkemeleri, belediyeleri yüzde yüz kusurlu bulurken birçok davada Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın sorumluluğu olmadığına karar verildi. 2007 yılında belediyeler tarafından temyiz edilen dosyalar, bakanlıkla tazminatın paylaştırılması için Danıştay'ın vereceği kararı bekliyor. Kocaeli Belediyesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Yalova Belediyesi aleyhlerine açılan davaların neredeyse tamamında kusurlu bulunarak tazminata mahkûm edildi. Düzce Belediyesi ise 21 davada kusurlu bulunarak 2,1 milyon TL tazminat ödedi.

Deprem gecesi Düzce'deki Özel Ömür Hastanesi'nin yıkılmasıyla hayatını kaybeden hemşire Mürvet Taşlı (19) için babası, 12 yıldır adalet bekliyor. Baba Muharrem Taşlı'nın açtığı 10 davadan 4'ü ilk derece mahkemesinde devam ederken diğerleri de Yargıtay ve Danıştay'dan onay bekliyor. Olay sonucu Mürüvvet Taşlı ile birlikte hastanede bulunan 11 kişi hayatını kaybetti. Baba Muharrem Taşlı, hastane sahiplerine, müteahhit ve bina yapım sorumlularına hem ceza hem de maddi tazminat davası açtı. Ayrıca Düzce Belediyesi'nden de şikâyetçi oldu. İdare mahkemesi belediyeyi yüzde yüz kusurlu bularak tazminata mahkûm etti. Belediye tarafından temyiz edilen karar 2007'den beri Danıştay'da bekliyor. Sorumlu kişilere açılan ceza davası ise diğer sanıklar bakımından karara çıkmış olsa da dönemin MHP Bolu milletvekilliğini yapan müteahhit Ersoy Özcan'ın dokunulmazlığı sebebiyle ceza davası geç başlamış. Temyiz edilen dava fiilen zamanaşımına uğradı, ancak Yargıtay'ın zamanaşımı kararı bekleniyor. Ceza davasının sonucunu beklemek isteyen hukuk mahkemesi de, 12 yıldır tazminat davasını sonuçlandırmıyor. Kızının ölümüne sebep olan herkesin adalet önünde hak ettiği cezayı almasını istediğini söyleyen baba Muharrem Taşlı "İstiyorum ki halkımız adaletin ve hukukun bu ülkede var olduğuna inansın. Herkes hak ettiği cezayı alsın. Ama 12 yıldır sonuca bağlanmayan davaları gördükçe adalete inancım giderek azalıyor." diyor.

Deprem sonrası 2.100 adet ceza davası açıldı. Bunların 1.800 ü 'Rahşan affı' olarak bilinen 'Şartlı Salıverme Yasası'yla ertelendi. 110 davada sanıklara ceza verildi. Ancak 5 yıldan az olduğu için ertelemeye gidildi. Kalan davalar ise 16 Şubat 2007 tarihi itibarı ile ceza zamanaşımına uğrayarak düştü. 1999 yılındaki milletvekilliği sebebiyle dokunulmazlığı bulunan ve ceza yargılaması geç yapılan dönemin MHP Bolu milletvekili müteahhit Ersoy Özcan aleyhindeki dava ise fiilen zamanaşımına uğradı. Ancak Yargıtay'da henüz incelemeye alınmadığı için karara bağlanamadı. Ersoy Özcan'ın yaptığı bir hastane, depremde yıkılmıştı.

MARMARA DEPREMİ'NİN BİLANÇOSU

Ölü sayısı: 17 bin 480

Yaralı sayısı: 23 bin 783

Hasarlı konut: 285 bin 480

Hasarlı işyeri: 42 bin 902

Açılan dava sayısı: 2 bin 100

Rahşan affıyla düşen dava: 1.800

Yapılan kalıcı konut: 42 bin 130



Zaman