Saatleri bir ileri aldılar, bir geri aldılar. Hangisinin doğru saat olduğunu şaşırdık. Şu anda uygulanmakta olan saat doğru saat midir, yoksa “Mehter Marşı” gibi iki ileri-bir geri adım atılarak üzerinde oynanan saat midir.

Bu oyunun kime, ne kadar yararı vardır. Bütün bunlar bir bilinmezlik perdesine büründü.

DOĞRU SAAT

Şu anda uygulanmakta olan saat doğru saat değildir. Üzerinde oynanan ve geri alınan saat dilimidir.    

Peki, neden böyle yapılıyor.

Yaz aylarında, insanları erken kaldırarak ve erken yatırarak, güya elektriği az kullanıp, elektirik tüketiminden tasarruf edilmek için böyle yapılıyor.

Yani, ülkelerine ve halkına yeterli üretim sağlayamayan yönetimler, halkın yaşantısı ile, uykusu ile oynayarak, işi idare etmeye çalışıyorlar.

Hadi, bu idareyi kabul ettik diyelim. Bari kış aylarına geçince ve hava daha karanlık ve soğuk iken, insanları erken kaldırma, tam ve doğru saatinde kaldır da şikayet etmeyelim. Hayır, sen kış aylarında da, yaz saatini uygularsan bu kabul edilemez.

Yani saat daha sabahın 6’sı iken, görünmeyen bir el saatine uzanıyor ve saati 7’ye alıyor. Sen “Aaaa…” geç kaldım diye sabahın köründe ve ayazında kalkıp sokağa fırlıyorsun, Oysa gerçek saat daha sabahın 6’sı, ama sen 7 oldu zannediyorsun.

PEKİ, BU DOĞRU MUDUR

Yani saati erkene almanın, gerçekten bir tasarruf yönü var mıdır.

Belki yazın bu söz konusu olabilir. Çünkü gün erken aydınlanır ve erken kalkan insanlar elektrik kullanmazlar. Gün uzun olduğu için akşamları da lambalar hemen açılmaz ve bir elektirik tasarrufu olabilir.

Ama kışın olay tamamen ters işler. Sabah erken kalktığınız zaman, gün aydınlanmadığı için her yerde elektrikler yakılır. Bu uygulama daha fazla elektrik tüketimine neden olur. Uygulamayı kışın da devam ettirmenin arkasında yatan gizli neden belki de budur. 

Herkes uykulu gözlerle, lambaları yakar, sabahın alaca karanlığında ve sabahın ayazında sokaklara fırlar, Her yer karanlıktır, Sokak lambaları yanmaktadır. Öğrenciler, çocuklar, perişan olur. Uykusuz gözlerini uğuşturur, soğuktan titrer. Okula gittiği zaman, uykusunu alamadığı için derslerini takip edemez. Memurlar, işçiler perişan, uykusuz ve mutsuzdur. Verim alınamaz.

NEDEN SÜRDÜRÜLÜR

Dünyanın ve Avrupa’nın bir kısım ülkeleri, yaz saatini uygulamakta ama kış mevsimine geçişte, normal saate dönmektedirler. İnsanları ve yaşamı rahatlatmaktadırlar.

Bizde ise kış mevsimine girişte de, gene ve ısrarla yaz saatinin uygulanmasına devam edilmektedir. Sabahın saat 6.sında, insanlar saati 7 oldu zannederek, sıcak yataklarından kaldırılıp sokaklara dökülmektedir ve hiçbir elektrik tasarrufu olmadığı gibi aksine daha fazla elektrik kullanmaya neden olunmaktadır.

Ayrıca dünyanın diğer ülkeleri ile saat farkı yaşanmakta, ekonomide, ulaşımda, kültürde, geri kalınmaktadır.

Bunun neden böyle yapıldığı anlaşılmış değildir. Konu anlaşılamadığı için değişik ve uçuk gerekçeler ileri sürülmektedir. Bunlardan biri; aynı saat dilimini uygulayan “Mekke, Medine, Katar” gibi ülkelerle, saat farkı olmadan aynı geri saati uygulamak olarak gösterilmektedir.

Eğer gerçek gerekçe bu ise, Mekke ile beraber yatıp, beraber kalkmak yeterli bir gerekçedir. Bir sözümüz yoktur.

Av. A. Erdem AKYÜZ