İcra-İflas Hukukunda, iflas ertelemenin ilgası ile konkordato hükümranlığı başladı. İsmini söylerken zorlandığımız bu kelime acaba İcra-İflas hukukunda nasıl bir kurumu ifade ediyor ?

I. 28.02.2018 Tarih 7101 sayılı kanun ile ‘’İflas Erteleme’’ müessesesi kaldırıldı ve bunun yerine geçmesi adına konkordato hükümleri genişletildi. Peki, iflas erteleme süreci devam eden şirketler ne olacak? Alacaklılar, alacaklarına ulaşabilecek mi?

Öncelikle belirtmek gerekir ki; Kanun şuanda devam eden iflas erteleme süreçleri ile ilgili uygulamaların eski sisteme göre devam edeceğini ve sonuçlandırılacağını belirtmiş. Ancak 28.02.2018 tarihinden itibaren şirketler artık iflas erteleme talebinde bulunamayacaklar. Bunun yerine genişletilmiş olan konkordato hükümlerine başvurabilecekler.

II. Peki Konkordato Nedir, bize tam olarak neyi ifade eder ?

Esasen konkordato; borçlarını ödeyemeyecek hale gelen borçlunun alacaklılarından vade veya indirim talebiyle yeni bir ödeme planı yapmasıdır. Çoğu zaman vade kazandırarak ticari faaliyeterin devamını sağlar.

III.

Alacaklı neden konkordato talebinde bulunur?

Mesela alacaklının alacağı vadelidir. Ve alacağının vadesi gelinceye kadarki süre içerisinde diğer alacaklıların, borçlunun mal varlığını parçalamasını önlemek maksadı ile pek tabii alacaklı da konkordato talep edebilecektir.

IV. Peki Borçlu veya Alacaklı bu talebi nereye yapacak? Konkordatoyu nereden isteyecek?

Değişiklikten önce süreç İcra mahkemesi ile Ticaret mahkemelerinin ortak çalışması ile nihayete eriyordu. Ancak dosyaya bakan mahkemenin de dosyaya olan hâkimiyetini artırmak ve süreci en aza indirgemek amacıyla yalnızca Ticaret Mahkemelerine bırakılmıştır.

Hangi yerdeki Ticaret Mahkemesi?

Yetkili mahkeme; borçlunun işlem merkezinin(Şirketlerde şirket merkezi, Gerçek kişi tacirlerde işletme adresi) bulunduğu yer Ticaret Mahkemesidir. Borçlu tacir sıfatını haiz değil ise yerleşim yeri Ticaret mahkemesidir.

V. Konkordato isteminde bulunabilmek için hangi belgeler gerekli?

Konkordato talebinde eklenecek belgeler

  1. Ön proje.
  • Borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini,
  • Alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacaklarını,
  • Ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını,
  • Ödemelerini yapabilmesi için gerekli malî kaynağın nasıl sağlanacağı(sermaye artırımı veya kredi temini yoluyla yahut başka bir yöntem kullanılarak)
  1. Borçlunun malvarlığının durumunu gösterir belgeler ve tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler
  1. Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste.
  1. Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo
  1. Teklifin gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren finansal analiz raporları ile dayanakları.
  • KOBİ’ler istisna tutulmuştur
  • Sermaye Piyasası Kurulu veya Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarından alınacak

Önemli bir not düşmek gerekir ise, Kanundaki değişik düzenleme, mali durumu gösteren bu belgelerin başvuru tarihinden en fazla kırk beş(45)-gün öncesinden alınmasını şart koşmuştur.

VI. Yeni düzenlemede Kanuna getirilen önemli bir değişiklik ‘’Geçici Mühlet’’ nedir? Niçin verilir?

Yeni düzenlemeye göre yukarıda sayılan belgelerin tam olarak eklendiği bir başvuru sonrası Ticaret Mahkemesi derhal üç(3)-aylık geçici mühlet kararı veriyor ve borçlunun mallarının muhafazası için derhal kararlar alıyor. Konkordato komiseri atamak gibi. Üç(3)-aylık süre iki(2)-ay daha uzatılabiliyor

Önceki konkordato düzenlemesinde, alacaklı veya borçlu tarafından getirilen talepleri İcra Mahkemesi ilan ediyordu. Bu ilanda alacaklılara, borçlunun veya herhangi bir alacaklının böyle bir talebinin olduğu ve buna itiraz edeceklerin bulunup bulunmadığı on(10)-günlük süre verilerek bekleniyordu. Tabi itiraz ile birlikte süreç uzayabiliyor. Bu durumda borçlunun malvarlığı takip, haciz gibi muameleler ile parçalanabiliyordu.

Yeni düzenleme ise özellikle bunun önüne geçmek maksadı ile; talep yapıldığı anda talebin ekli belgeleri var ise üç(3) aylık geçici mühlet vermekte, borçlunun mallarının muhafazası için derhal kararlar almakta ve böyle bir karar aldığını ilan etmektedir. Bu ilandan itibaren yedi(7)-günlük kesin süre içerisinde alacaklıların, konkordato mühleti verilmesini gerektiren bir hal bulunmadığını delilleri ile birlikte ileri sürebilecek ve mahkemeden konkordatoya karar vermemesini isteyecektir.

Buradaki en kapsamlı değişim önceki düzenlemedeki ‘’ilan’’ düzenlemesinin, ‘’İlan’’ adı altında bir bildirime dönüştürüldüğü düşünülebilir. Çünkü, yeni sistemde Ticaret Mahkemesi geçici mühlete zaten karar veriyor ve ilan ediyor. İlan sonrası çok kısa bir süre içinse itiraz hakkı tanıyor. Bu süre içerisinde itiraz edemeyen alacaklı itiraz hakkını kaybedecektir.

Ayrıca, yeni düzenleme ‘’Geçici Mühlet’’ kararına karşı sürecin sonunu beklemeden kanun yoluna gitmeyi kapatmıştır. İstinaf ve Yargıtay’a ancak yargılama sonunda nihai hüküm ile birlikte gidilebilecektir.

Ayrıca önceki düzenlemede ‘’…tirajı ellibinin (50.000) üzerinde olan ve yurt düzeyinde dağıtımı yapılan gazetelerden biri ile birlikte konkordato talep edenin işlem merkezinin bulunduğu yerdeki bir gazetede ilan eder.’’ düzenlemesi de kaldırılmıştır. Bunun yerine Basın İlan Kurumunun resmi ilan internet sayfasında yayınlanacağı belirtilmiştir. Ancak bu sistem henüz yaşama geçmemiştir. Bu durum, hukukçular bakımından ‘’hukuki dinlenilme hakkı’’nı engellediği gerekçesi ile tartışmaya konu olabilecektir.

VII. Peki süreç nasıl işleyecek?

Kesin mühlet hakkında bir karar verilebilmesi için, mahkeme borçluyu ve varsa konkordato talep eden alacaklıyı duruşmaya davet eder. Daha önce atanangeçici komiser, duruşmadan önce yazılı raporunu sunarve mahkemece gerekli görülürse, beyanı alınmak üzere duruşmadahazır bulunur. Mahkeme yapacağı değerlendirmede, itiraz edenalacaklıların dilekçelerinde ileri sürdükleri itiraz sebeplerini de dikkate alır.

Mahkeme konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunu görürse 1 yıl süre için kesin mühlet verecektir. Altı(6)-aylık bir uzatma süresi verilebilir ancak bu süre güçlük arz eden özel durumlarda ve komiserin gerekçeli raporu üzerine verilecektir.