Bir konferans yemeğinde uluslar arası iş yapan işadamımız ile aynı masaya düştük. Sohbet hemen yabancılarla rekabete ve bizleri en çok etkileyen sıkıntılara geldi. Bazen birlikte iş yaptığımız, bazen rekabet ettiğimiz yabancılar istedikleri zaman uçağa atlayıp istediği yere gidebilirlerken bizlerin seyahat vizesi almak için an az bir hafta beklemek, parmak izi vermek için konsoloslukların vize kuyruklarına girmek zorunda olmamızdan şikayet ettik.

İşadamlarımız bir ülkede bir iş bağladığında Türkiye'de binlerce kişiye iş imkanı sağlamakta, kazançları ile ülkemizi her gün biraz daha zenginleştirmekte. O ülkeden bu ülkeye, o başkentten bu başkente adeta mekik dokurken zamanlarının çoğunu sevdiklerinin yanında değil uçaklarda ve otellerde geçirmekte. Uluslar arası çalışan avukatlarımızın çoğu da aynı durumda.

Bizler istesek vizeden muaf olan ülkelerden kolayca vatandaşlık edinebilir, tabiri caizse yabancı ülke pasaportu satın alabiliriz. Ancak böyle yapmayı gururumuza yediremeyiz. Başka bir ülkenin vatandaşı olmayı ihanet gibi görür, Türkiye vatandaşı olmanın zorluklarına katlanmayı, onları yenebilmek için mücadele etmeyi tercih ederiz ve bundan ayrı bir gurur ve sevinç duyarız.

Ancak, ülkemize daha çok kazandırdığımız halde diğerlerinden daha kötü muamele gördüğümüzde üzülürüz. Bir avukat arkadaşımla Viyana'ya bir müvekkil toplantısına gidecektik. Ben vize almak için bir hafta bekledim. Arkadaşım ise "yeşil pasaport"u ile vizesizce Avusturya'ya girdi. Ben yeşil pasaportun sadece görevi gereği yurt dışına gidecek olan memurlara verildiğini sanırdım, o gün belli bir süreyi dolduran bütün memurlara ve onların çocuklarına verildiğini öğrendim.

Bir yanda mavi pasaportlarıyla vize kuyruklarında sürünerek ülkeye zenginlik getiren işadamları, diğer yanda yeşil pasaportlarıyla vizesiz turistik seyahata giden memurlar ve çocukları...

Acaba, iş adamlarımız parayla yabancı devlet pasaportu satın alsa mı; yoksa devletimiz iş adamlarına parayla yeşil pasaport satsa mı daha iyi olur!

Av. Mehmet GÜN

"Yazarın izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."