Savaş planını mükemmel bir titizlik ve dikkatle hazırlayan Atatürk, Ordularımızın son saldırısına bizzat kumanda etmek üzere Batı Cephesi Karargahına gitmeden önce Hakimiyet-i Milliye gazetesinin kurucusu Recep Zühtü Soyak’ı çağırarak bir gün sonraki gazetede şu haberin çıkmasını istedi.
 
Çankaya’da Gazi Hazretleri bir çay ziyafeti vermiş ve toplantıda hükümet erkanı hazır bulunmuştur
 

Atatürk bu davranışı ile cepheye hareketinin gizli tutulmasını istiyordu. Ertesi gün gazeteler haberi verdiğinde ve herkes Atatürk’ü bir çay partisinde zannettiği sırada, O cepheye varmıştı bile. 25 Ağustos 1922 de Kocatepe yakınındaki Çadırlı Ordugahında idi. Atatürk; düşman kuvvetlerini ezerek başkomutanını esir alacağı büyük Türk saldırısına buradan, bizzat kumanda edecekti.
 

2 Eylül gecesi, bir keşif için Elmadağ’a tırmanan Afyonkarahisarlı Ahmet Çavuş ve beraberindeki iki er, Yunan Orduları Başkomutanı Trikopis ile yanındaki iki kolordu komutanını, kurmay başkanını ve Tümen Komutanlarını esir almıştı.
 

Atatürk, savaş alanında görüşmesi sırasında Trikopis’e “Bundan birkaç ay evvel başkomutanınız Hacı Anesti cepheyi teftişten avdetinde, gazetecilere vâki beyanatında ‘Mustafa Kemal mi? Fakat bu isimde bir kumandan tanımıyorum, cephede hiç bir yerde rast gelemedim’ demişti. Şimdi bir haftadır meydan-ı muharebedeyim. Başkumandanınızı göremedim. Nerededir?” diye sorar.

Trikopis bu suretle, hatların kesilmesinden ötürü alamadığı haberi yani kendisinin Yunan Orduları Başkomutanlığına atandığı haberini bu sırada öğrenir.

Trikopis, içinden “Bizim burada ne işimiz vardı” diye düşündüğünü ve Atatürk’ün, kendisine: “Üzülmeyiniz General. Burada misafirimsiniz. Buyrun, istirahat edin. Yakında her şey düzelecektir.” Dediğini ifade eder.
 

Daha sonraki yıllarda General Trikopis ülkesine döndükten sonra evinin duvarında Atatürk’ün bir resminin asılı olduğu ve Trikopis’in, her Cumhuriyet Bayramında Atina’daki Türk Büyükelçiliği’ne giderek Atatürk’ün resmi karşısında saygı duruşunda bulunduğu bilinmektedir.
 

Bu gün, Trikopis’le diğer generallerin esir alındığı ve Halit Bey’in Karargâhı olan Göğem köyü kuzeyindeki Bölmelik (Çakmaklı) Tepesinde, 3,5 metre yüksekliğinde mütevazı bir anıt yükselmektedir.

Anıtın kitabesinde şunlar yazılıdır:
 

Ey Türk Oğlu…
Burası 2/3 Eylül 1922 Cumartesi saat 22.30’da Yunan Orduları Başkumandanı General Trikopis ile maiyetinde bulunan İkinci Kolordu Kumandanı Albay Vangelis, Albay Kalinalis ve kurmay başkanları ile yaverlerinin muzaffer Türk Ordularının Beşinci Kafkas Tümeni Komutanı Kurmay Albay Dadaylı Halit Bey — Akmansü — tarafından teslim alındığı yerdir.
Burada çevreni gururla seyret… Türklüğün istiklâl aşkına ve Türk Ordularının kahramanlığına inan ve güvenini tazele. Türklüğün geleceğine hız alarak ayrıl.”
 

Av.A.Erdem AKYÜZ