Kimi yerlerde değişik isimlerle anılan bu gün bir bayram mıdır, adı ve niteliği nedir?

Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki 2429 sayılı kanuna göre, tek bir “Ulusal Bayram” vardır, o da “1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü’dür.” Türkiye’nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bu gün tören yapılır.

Bunun dışında resmi bayram günleri; “Milli Bayram Günleri” ve “Dini Bayram Günleri” olarak ikiye ayrılır.

Bilindiği üzere dini bayram günleri; “Ramazan Bayramı” ve “Kurban Bayramı”dır.

Resmi bayram günleri ise; “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı”dır.

Bu bayram günlerinin dışında, bir de bayram olmamakla beraber “Tatil Günü” olarak sayılan günler vardır. Yani bu günler bir bayram günü değildir, yalnızca bir tatil günüdür.

Yasaya göre; Bayram olmayan, yalnızca tatil günü sayılan günler; “1 Ocak Yılbaşı Tatili, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Tatili’dir.”

Bu gününün niteliğini böylece ortaya koyup saptadıktan sonra değişik isimler altında anıldığına da dikkat çekmek isteriz. Kimileri bu güne “15 Temmuz Demokrasi ve Direnme Günü”, kimileri “15 Temmuz Şehitler ve Demokrasi Bayramı” bazı yerlerde “Demokrasi ve Milli İrade Bayramı” ve daha da çok söylenen şekli ile “15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Günü Bayramı” demektedirler.

Bu tanımlar yasal olarak yanlış olduğu gibi, ölüm ve yaralıların olduğu, bir diğer ifade ile şehit, yaralı ve gazilerin olduğu bir günü “Bayram” olarak kabul etmek ve giderek dini bir görünüm vermek her bakımdan yanlış ve kabul edilemez bir durumdur. Kaldı ki o günde, halk içinden olduğu kadar, genç öğrenci ve askerlerden de üzüntü verici kayıplar yaşanmıştır.

Bu ve benzer günlerden alacağımız dersler ile daha mutlu ve aydınlık günlere ulaşmamızı dilerim.
 

Av.A.Erdem Akyüz