Aldığı bir mal veya hizmette; hata, kusur ve aksaklık nedeniyle, Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle yeni parasal sınırlar belirlenmiştir.

2020 yılı için Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda:

a) 6.920 Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri,

b) Büyükşehir statüsünde olan illerde 6.920 Türk Lirası ile 10.390 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

c) Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 10.390 Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

ç) Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 6.920 Türk Lirası ile 10.390 Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri görevlidir.

Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki Tüketici Hakem Heyetine yapılabileceği gibi mal veya hizmeti sunan tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetine de yapılabilir. Tüketici bu iki yer arasında seçim hakkına sahiptir.

Başvuru yapılacak ilçede Tüketici Hakem Heyeti yok ise, tüketiciler o ilçe kaymakamlığına başvuru yapabilirler. Yapılan bu başvurular, kaymakamlıkça gereği yapılmak üzere Bakanlıkça belirlenen yetkili Tüketici Hakem Heyetine gönderilir.

Başvuru dilekçesinde; başvuruyu yapan tüketicinin adı ve adresi, satılan mal veya hizmeti veren kişinin adı, adresi ile başvuru nedeni ve buna ilişkin belgeler bulunmalıdır.

Tüketici Hakem Heyetinin kararları, mahkeme kararları gibi geçerlidir ve icraya konabilir. Kararı doğru bulmayan taraf, kararın değiştirilmesi için Tüketici Mahkemesine başvurabilir.