Bilindiği üzere, 7143 sayılı Yasa 18.05.2018 gün ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasa 31.03.2018 tarihine kadar verilmemiş veya beyan edilmemiş olan vergiye ilişkin işlemlerin tapu harcı, ticari kazanç, zirai kazanç, serbest meslek kazancı, kira geliri, değer artışı kazancı vs. beyanlarını 31 Temmuza kadar kendiliğinden verilmesi halinde bu yasa hükümlerinden faydalanacaktır. 

Öte yandan, 31 Mart 2018 tarihinden önceki dönemlere ait beyan edilmemiş olan vergiye ilişkin işlemlerin (tapu harcı, ticari kazanç, zirai kazanç, serbest meslek kazancı, kira geliri, değer artışı kazancı, vb.) 31 Temmuz 2018 tarihine kadar pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname verilmesi suretiyle Kanun kapsamında beyan edilmesi mümkündür.

Beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorunda olanlar elektronik ortamda gönderecekler. Bu durumda;

Pişmanlıkla verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden;
1.    Verginin tamamı,
2.    Pişmanlık zammı ve faiz yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutar, tahsil edilecek; vergi cezası, pişmanlık zammı ve faizlerin tahsilinden vazgeçilecektir.

- Kendiliğinden verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden;
a.    Verginin tamamı, 
b.    Gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE oranları esas alınarak güncellenen tutar, tahsil edilecek; vergi cezaları ve gecikme faizinin tahsilinden vazgeçilecektir. 

Gelir Vergisi Kanununun 64 üncü maddesi kapsamında diğer ücret geliri elde eden;
1.    Basit usule tabi ticaret erbabının yanında çalışanlar,
2.    Özel hizmetlerdeki şoförler,
3.    Özel inşaat işlerinde çalışan inşaat işçileri,
4.     Kira geliri elde eden gerçek kişilerin yanında çalışanlar, 

2018 yılı gelir vergilerini süresinde tarh ettirmemiş ise 31/08/2018 tarihine (bu tarih dahil) kadar vergi dairelerine başvurarak vergilerini tarh ettirebileceklerdir. Bu takdirde geçmişe yönelik gelir vergisi ve vergi cezası aranılmayacaktır.
 

BAŞVURU VE ÖDEME KOŞULLARI NEDİR?

Başvuru Yeri ve Süresi Başvurular, 
a.    Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden,
b.     Bağlı olduğunuz vergi dairenize şahsen veya posta yoluyla, 
c.     e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden, yapılabilecektir. 

Başvuruların 31 TEMMUZ 2018 tarihine (bu tarih dâhil) kadar yapılması gerekmektedir.

Birden fazla vergi dairesine borcu olanlar, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvuracaklardır.

Borçlular, kapsama giren toplam borçları için başvurabilecekleri gibi talep ettikleri dönem ve türler açısından da Kanundan yararlanabileceklerdir. Ancak, motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerinin, her bir taşıt itibarıyla hesaplanacak toplam borç tutarı için başvuruda bulunmaları zorunludur.

Kesinleşmiş borçlar ile ilgili olarak, elektronik ortamda Kanundan yararlanmak için başvuruda bulunan borçluların, yararlanmak istedikleri borçlarıyla ilgili davalar bulunması hâlinde ilgili vergi dairesine ayrıca yazılı olarak da başvurmaları şarttır. 

İhtilaflı alacaklarla ilgili başvurular, bağlı bulunan vergi dairesine yazılı olarak yapılmalıdır.

Muhtemel yoğunluk sorunları ile karşılaşmamak için başvurunuzu son günlere bırakmayınız.

Peşin veya Taksitle Ödeme Koşulları Nelerdir?
1.    Yapılandırılan borçlar, tercihe göre peşin veya taksitler halinde ödenebilecektir. 
2.     Peşin ödemeler, ilk taksit ödeme süresinin son günü olan 1 EKİM 2018 (30/09/2018 tarihi Pazar gününe rastladığından) tarihine (bu tarih dâhil) kadar yapılacaktır. 
3.    Peşin ve ilk iki taksit ödeme süresi içindeki ödemelerde, yapılandırılan borçlara herhangi bir katsayı uygulanmayacaktır.
4.     Yapılandırılan borcun; tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde fer’i alacaklar yerine hesaplanan Yİ-ÜFE tutarının %90’ından, taksitli ödeme seçeneği tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla ikinci taksit ödeme süresi içinde (30 Kasım 2018) kalan taksitlerin tamamının ödenmesi halinde ise %50’sinden vazgeçilecektir.

Örnek: Borçlarını yapılandırmak için vergi dairesine başvuran mükellef, peşin ödeme seçeneğini tercih etmiştir. Vergi aslı tutarı 108.000 TL, fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutarı ise 20.250 TL olmak üzere ödenecek tutar toplam 128.250 TL olarak hesaplanmıştır. 

Mükellef, yapılandırılan borç tutarını peşin ödeme seçeneği ile ödemeyi tercih ettiğinden, ayrıca bir katsayı hesaplanmamıştır.

Mükellef tarafından, yapılandırılan borcun ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutardan %90 oranında indirim yapılacaktır. Bu durumda, mükellef Yİ-ÜFE tutarı olarak [20.250 - (20.250 x %90)=] 2.025 TL, toplamda (108.000 + 2.025=) 110.025 TL ödeme yapmak suretiyle Kanun hükümlerinden yararlanacaktır. 

- Yapılandırılan idari para cezalarının tamamı; ilk taksit ödeme süresi içinde ödenirse ceza aslından %25 indirim, taksitli ödeme seçeneği tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla ikinci taksit ödeme süresi içinde kalan taksitlerin tamamının ödenmesi durumunda ise ceza aslından %12,5 indirim yapılır.

- Yapılandırılan alacak sadece fer’i alacak ise hesaplanan Yİ-ÜFE tutarı ilk taksit içinde ödenirse %50 indirim; taksitli ödeme seçeneği tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ödenmesi şartıyla ikinci taksit ödeme süresi içinde kalan taksitlerin tamamının ödenmesi durumunda ise %25 indirim yapılacaktır.
- Yapılandırılan borçların taksitle ödenmek istenmesi halinde başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçilebilecek ve ilk taksit 1 EKİM 2018 tarihine (bu tarih dâhil) kadar, kalan taksitler de ikişer aylık dönemler halinde ödenecektir. 

- Taksitle ödeme durumunda, yapılandırılmış borçlar aşağıda yer alan katsayılar oranında artırılarak tahsil edilecektir.

- Yapılandırılan borçlar, Başkanlığımızın internet adresi (www. gib.gov.tr) üzerinden banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yöntemi ve yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar veya vergi daireleri vezneleri ile tahsile yetkili bankalara ödenebilecektir.

- Borçların, başvuru sırasında tercih edilen taksit sayısından daha fazla taksitte ödenmesi mümkün değildir. Başvuru sırasında seçilen taksit sayısından daha az taksitte ödeme yapılması mümkün olup bu durumda ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecektir. 

Örneğin; borçlu tarafından Kanun kapsamında yapılandırılan alacak tutarının 18 eşit taksitte ödenmesi yönünde tercih kullanıldığı hâlde borcun 6 eşit taksit için öngörülen sürede tamamen ödenmesi hâlinde, (1,150) katsayısı esas alınarak hesaplanan tutar, 6 eşit taksit için öngörülen (1,045) katsayısına göre düzeltilecektir. 
 

Kredi Kartı ile Ödeme İmkanları Nedir?
1.    Borçların, kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi mümkündür. Kredi kartıyla ödemeler Başkanlığımızın www.gib.gov.tr internet adresinde yer alan interaktif vergi dairesi uygulamasından yapılabilecektir. 
2.     Kredi kartıyla ödeme yapıldığında, işlem tarihi itibarıyla borç ödenmiş olacaktır. 
3.    Kredi kartıyla, bir veya birden fazla taksitin ödenmesi mümkündür. Birden fazla taksitin ödenmesi durumunda, kredi kartının kullanımından kaynaklı bankaya olan borçlar, taksitin ilgili olduğu ayda hesap ekstresine yansıtılacaktır.
4.     Kredi kartı ile yapılan ödemelere ilişkin tutarların, bankaya ödenmesi gereken tarih daha sonraki bir tarih olmasına rağmen, işlem anında vergi dairesine olan borçlar ödeme tutarı kadar sonlanacaktır. 

Taksitlerin Süresinde Ödenmemesi Halinde Durum Ne Olacaktır?

Yapılandırmanın devam edebilmesi için, ilk iki taksitinin tam ve süresinde ödenmesi şarttır. Ayrıca, taksitlerden bir takvim yılında en fazla iki tanesinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hali Kanunun ihlal nedeni sayılmayacaktır. Bu durumda, diğer taksitler ilgili dönemlerinde ödenebilecektir.

Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları ise en geç son taksiti (peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ödenecek ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte tahsil edilecektir.

Konuyla ilgili uygulamada tereddütlerin hasıl olması halinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 444 0 189 nolu telefonlarından veya www.gib.gov.tr internet adresinden bilgi alınabilir veya Maliye Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu ücretsiz 7143 sayılı broşürler ve rehberlerden istifade edilebilir.