VERGİ DENETİM KURULU TARAFINDAN VERGİ İNCELEMESİ SONUÇLANANLAR İÇİN TARHİYAT ÖNCESİ UZLAŞMAYA GEREK OLMAKSIZIN DÜZENLENEN RAPORLAR MÜKELLEFİN BAĞLI OLDUĞU VERGİ DAİRESİNE YOLLANACAK. 7326 SAYILI KANUNUN 4.MADDESİ GEREĞİNCE RAPORDA YER ALAN VERGİNİN YARISI ÖDENEREK İŞLEM TAMAMLANMIŞ OLACAKTIR

Bilindiği gibi  7326 sayılı yasa 9/6/2021 tarih ve 31506 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu  arada devam etmekte olan  vergi incelemelerinin ise, 2/8/20221 tarihine kadar sonuçlandırılması  gerekmektedir. Ancak, araya mali tatil ve adli tatilin  girmiş olması nedeniyle süreler uzamıştır. Hatta bu ara 9 günlük kurban bayramı tatili dolayısıyla da işlemler bir süre ötelenmiştir. 

Öte yandan, vergi denetim kurulu tarafından  yollanan  bir yazıda vergi incelemesi  devam  eden  mükellefler açısından süreyi kısaltmak adına vergi müfettişleri tarafından düzenlenen raporlar üzerine mükelleflerin tarhiyat öncesi uzlaşma talepleri  dikkate alınmaksızın  doğrudan  doğruya 7326 sayılı kanunun 4. Maddesi hükmü gereği uygulama yapılacaktır.  

Sonuç olarak, vergi denetim kurulu tarafından yollanan yazı gereğince:

1. Vergi müfettişleri  tarafından düzenlenen inceleme raporları 2/8/2021 tarihine kadar vergi dairesine intikal etmiş ise mesele yoktur. Buna göre de, mükellefin tarhiyat öncesi uzlaşma talebi olsa bile bu talep dikkate alınmayacaktır. Yapılacak işlem ise 7326 sayılı kanunun 4. Maddesine mükellef lehine yorumlanarak vergi aslının yarısı taksitler halinde ödenmesi halinde bunlara isabet eden vergi ziyaı cezaları silinecektir. 

2. VDK tarafından yollana yazılarda  2/8/2021 tarihine kadar sonuçlandırılmamış olan vergi inceleme işlemleri  KADÜK olacaktır. 

3. VDK tarafından yollanan yazı 7326 sayılı kanunun 5.maddesinin 7. Fıkrasına göre işlem yapılmasını  öngörmüştür. 

4. Sonuç olarak mükelleflerede bu  konuda bilgi verilerek 2/8/2021 tarihine kadar neticelendirilen incelemeler için ilgili raporlar bağlı olunan vergi dairesine yollanmış olacaktır. Bu  konuda  ayrıca tarhiyat öncesi uzlaşma talepleri dikkate alınmayacaktır.