Baro’lar; Avukatların kayıtlı bulunduğu, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır. Ancak konuya esprili bir bakış açısından bakmak için belirtmek gerekir ki, argo’da “baro” sözcüğü “kardeş, ekip, dayı” şeklinde “yakışıklı ve paralı” kişi anlamında da kullanılmaktadır. Ancak kabul etmek gerekir ki hukukun ve adaletin temeli olan “Avukatlar”, hakim ve savcı dahil yargıda görev yapan her kurum ve kişiden önde gelir ve adaletin vazgeçilmez ögeleridirler.
   
Avukatlık Kanunu uyarınca, Baro Başkan ve yönetimleri, iki yılda bir ve iki yıllık bir dönem için Ekim ayında seçilirler.

Geçtiğimiz 2012 yılında yapılan seçimde Ankara Barosu Başkanlığına Av.Metin Feyzioğlu seçilmişti ve görev süresi 2014 yılının Ekim ayında sona erecekti.

Ancak bu arada Türkiye Barolar Birliği Başkan ve yönetimlerinin süresinin dolması üzerine Mayıs ayında yapılan seçimde Av.Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanlığına seçilmesi sonucunda Baro Başkanlığından ayrıldı ve böylece Ankara Baro’su Başkanlığı boşalmış oldu. Böylece on bini aşkın Avukatın kayıtlı bulunduğu Başkent Barosunda yeniden “seçim sathı mailine” girilmiş oldu.

Ankara Baro’su Yönetim Kurulu’nun aldığı karar üzerine, ikinci toplantısı 6-7 Temmuz tarihinde yapılacak olan 63. Olağanüstü Genel Kurul’da seçilecek olan Ankara Barosunun yeni Başkanı, bir önceki Başkan’dan arta kalan yaklaşık 1,5 senelik bir dönem için görev yapacak. 

Uzun bir süreden beri yazmaktan ve okurları tarafından izlenmekten gurur duyduğum bu sayfada, ben de ilk kez, “Ankara Barosu Başkanlığına aday olduğumu” açıklamaktan kıvanç duymaktayım.
        
Kısaca belirtmek isterim ki; “Avukatlığı, bir yaşam biçimi olarak seçmiş bulunmaktayım. Yerel Yönetimler Hukuku, Muhtarlık Hukuku, Emlak Vergisi Mevzuatı, Tüketici Sorunları Hukuku, Ermeni Sorunu ve Türkler isimli kitaplarım bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk hakimlerinden olup 1926 yılında ‘Müstantik’ olarak görev yapan ve daha sonra Avukatlık yaparken vefat eden babam Mahir Akyüz yanında, Ankara Barosu Avukatı olan eşim dahil olmak üzere, ailemde çok sayıda hukukçu bulunmaktadır. Vazgeçilmez temel ilkem; Türkiye Cumhuriyetinin ülkesi ve milleti ile bölünmez birliği yanında Atatürk ilke ve devrimleridir. Ankara Barosu mensubu olarak, kırk yılı aşkın süreden beri, Ülkenin temeli olan adaletin gerçekleşmesi için çalıştım ve çalışmaya devam edeceğim. Adliye koridorlarından geldim, adliye koridorlarında gideceğim.”

Av. A. Erdem Akyüz
[email protected]