Değerli  okurlarım  bu makalemde  sizlere  anlaşmalı  boşanma  davalarından bahsetmek istiyorum. Bizim hukuk  sistemimizde  iki  tür  boşanma davası vardır  ya  taraflar  birlikte  boşanma  davası dilekçesini  imzalayarak  Aile Mahkemesinde  anlaşmalı boşanma davası  açarlar. Yada  taraflar  dava  süreci  içinde  hakime  her konuda  anlaşarak boşanmak istediklerini   bildirebilirler. Biz bu tür davalara anlaşmalı boşanma  davaları  deriz.  Yada  taraflar  tazminat nafaka  çocuk velayeti  gayrimenkuller konusunda  bir anlaşmaya varamaz  iseler taraflardan birisi  boşanma davası  açar. 

Bizim hukuk sistemimize  göre  tarafların  her  ikisinin  boşanma dilekçelerini imzalayarak  boşanabilmeleri için en az 1 yıl evli kalmış olmaları gerekir. Bu  evlilik  tarihi tabiî ki  nikah tarihidir.  Nikah tarihinin üzerinden 1 yıl  geçmişse  iki taraf  Aile Mahkemesine  giderek  anlaşmalı boşanma  günü  alarak  bir protokol  düzenleyerek boşanabilirler.  Ancak  evlilik  henüz  1 seneyi  doldurmamışsa  ise  anlaşmalı  boşanma  mümkün  değildir.  Yani  6  aylık evli bir  çift  mahkemeye başvurup biz  anlaşamıyoruz  boşanmak istiyoruz  diyerek   boşanamaz.Hakim böyle bir dava açılmış olsa bile  davayı  reddeder.  Ama  taraflar  davayı açtıkların da  henüz  1  yılını  doldurmamışlardı.  Ancak dava süresi içinde bu 1 yıllık  süreyi  doldurmuşlarsa o  zaman hakim  davayı reddetmez. Yinede  davaya çekişmeli  boşanma  davası  olarak  devam  eder. 

Anlaşmalı  boşanma  davalarında bize  Avukat olarak  hep sorarlar  Avukatlarımız davaya  girse  biz  davaya girmesek olu mu diye. Ancak bu kesinlikle mümkün  değildir.  Hakim mahkemede  mutlaka tarafları da isteyecektir.

Aile  Mahkemeleri  hakimleri  anlaşmalı  boşanma davalarında  sizden  protokol  düzenlenmenizi isteyecektir. Bu  protokolde  çocukların  velayetini  hangi  günler  annede hangi günler babada  kalacağını  çocuk için  ne  kadar  nafaka  ödenmesini kararlaştırdığınızı   maddi ve manevi tazminat konusunda  ne  kadar bir miktarı  eşinizin  ödeyeceğine  karar verdiğinizi  kendiniz için ne kadar  nafaka  isteyeceğinizi   belirlemiş olmalısınız.  Ayrıca  sizlere önerim  bu  protokolde  nafaka  miktarının her yıl  Tefe  Tüfe oranında  artırılmasını  kararlaştırdığınız   takdirde  bir  daha  her sene  dava açmanıza gerek  kalmadan nafaka  oranı artırılacaktır.

Taraflar  anlaşmalı  boşanma protokolünde  nafaka  ve  tazminat  hakkından  feragat  etmişlerse  daha sonra bunu isteyemezler. Ancak anlaşmalı  boşanma  sırasında taraflardan velayet  hakkı  kendisine verilen  taraf  çocuk için nafaka istemeyeceğini beyan etmiş olsa bile  sonardan  çocuk  için  iştirak nafakası  davası açabilir. Feragat demek  bir haktan kesin olarak  bir daha istememek  üzere vazgeçmek demektir. 

Boşanma davarlında  hakim çocuk  velayeti  çocuğun   velayetini  almayan  eşin  çocuğu  hangi  günlerde  göreceği  noktasında  protokolünüze  müdahale  edebilir.Sizin belirlemiş olduğunuz iştirak nafakası miktarını yetersiz  görürse  protokolünüzde  değişiklik  yapabilir. Siz bu değişikliği  kabul ederseniz anlaşmalı olarak boşanma davanız  biter. Kabul  etmezseniz davanız çekişmeli  boşanma  davasına  dönüşür.