İcra Mahkemeleri ve İcra Daireleri'nin 18 Temmuz 2022 tarihi itibariyle hizmet vermeye başladığı İstanbul Adliyesi EK Hizmet Binası’ndaki toplantıya, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Av. Ali Gürbüz, Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hüseyin Köprülü, Türkiye Barolar Birliği Delegesi Av. Ramazan Çakmakcı, İstanbul Barosu İcra Sorunları Çözüm Kurulu üyeleri Av. Ali Başaran, Av. Figen Erbek, Av. Ali Selman Altınbilek, Av. Celal Çebi, Av. Fırat Haraç ile İstanbul İcra Daireleri Başkanı Hakim Muharrem Terzi, Başkan Yardımcısı Hakim Faruk Aydın ve İstanbul Çağlayan Adliyesi İcra Müdürlüklerinde görevli 41 İcra Müdürü katıldı.

İstanbul Adliyesi Ek Binasının fiziki ve teknik yetersizliklerinin bir an önce giderilmesi ve daha büyük bir binaya taşınılması yönündeki taleplerimiz yetkililere iletildi.

Toplantıda, İstanbul Adliyesi EK Hizmet Binası’nda, icra dosyalarındaki tüm belgelerin dijital ortama aktarılması amacıyla Tarama Merkezinin açıldığı, UYAP hızının artırılması için internet bant genişliklerinin artırıldığı ve cep telefonu ile iletişimin kesintiye uğramaması amacıyla ek vericilerin devreye alındığı belirtildi.

Avukatların yaşadığı sorunlar toplantıda karşılıklı olarak görüşüldü. Bu çerçevede öncelikli olarak avukatların UYAP’tan gönderdikleri taleplerin İcra Müdürlüklerince aynı gün karara bağlanması, kapalı-açık icra dosyalarının arşivden çıkarılmasında yaşanan gecikmelerin engellenmesi, avukatların vekâletnamelerinin olmadığı icra dosyalarını inceleyebilecekleri bir oda ve bilgisayar tahsis edilmesi; UYAP üzerinden bu talebin iletileceği bir ekranın açılması, tüm icra dosyalarının hızlı bir şekilde dijitalleştirilerek UYAP sistemine aktarılmasının sağlanması, haciz uygulaması sırasında kolluk kuvvetlerinin mutlaka hazır bulundurulması, yüksek tutardaki avans tutarlarının makul seviyelere çekilmesi, icra müdürlüklerinin ekranlarının İcra Daireleri Başkanlığında görülmesinin sağlanması, icra müdürlüklerinde yaşanan personel eksikliklerinin giderilmesi, ihtiyati hacizlerde her gün hacze gidilebilmesine imkân sağlanması başta olmak üzere birçok talebimiz yetkililere iletildi.

İcra müdürleri, avukatlara icra UYAP eğitimlerinin Baro tarafından verilmesi, avukat katiplerine Baro tarafından verilen kimlik kartlarının artırılarak işten ayrılanların denetlenmesi, avukatların taleplerini UYAP talep ekranından iletmeleri yönünde Baronun avukatları bilgilendirmesi, gerektiğinde avukatlara ulaşamadıkları için avukat iletişim bilgilerinin kendileri ile paylaşılmasının sağlanması, avukatların icra taleplerine iletişim telefonları ve e-posta adreslerini yazmalarının sağlanması, otomatik talep ve sorgulama yapan yazılımların avukatlar tarafından kullanılmasının engellenmesi, arşivden incelenmesi için çıkartılan dosyaların incelenmeden geri götürülmesinin sıklaşması nedeniyle Baronun bu sorunun çözümüne ortak olması, ihtiyati haciz uygulamalarında senet asıllarının muhafazasında yaşanan sorunların çözümlenmesi gibi talepler ve önerilerini ifade etti.

Avukatlar ile İcra Müdürlerinin bir araya geldiği ve ortak sorunların çözümü için çok yararlı geçen bu toplantıların düzenli ve periyodik hale getirilmesi konusunda taraflarca fikir birliğine varıldı.

İCRA DAİRELERİ  SORUNLARI ÇÖZÜM KURULU

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu’nun 3 Kasım 2022 tarihindeki toplantısında İcra Dairelerinde yaşanan sorunlarla ilgili İstanbul, Anadolu, Bakırköy İcra Daireleri Sorunları Çözüm Kurulları oluşturulmasına ve koordinatör olarak Yönetim Kurulu  Üyesi Av. Hüseyin Köprülü’nün görevlendirilmesine karar verilmişti.