Avukat olmak isteyen hukuk öğrencileri en çok "avukatlıkta nasıl çevre" edinileceğini soruyorlar. Onlara da "Çevren yoksa başaramazsın!" diyorlarmış...

Doğrudur, avukatın en önemli sermayesi çevredir. Çevresi ne kadar geniş ise, avukat o kadar iyi gelir elde eder. Çevre, avukatı bilen, işini ona verebilecek veya onu tavsiye edebilecek olanlardan oluşur.

Bana da "avukatlıkta başarmak için çevre gerekir!" derler ve umudumu kırarlardı. Hiç çevrem yoktu; ben kimi tanıyordum ki: hiç kimseyi! İçten içe ciddiye alıp umutsuzluk sebebi yaparken, söylenenlere “iyi iş yaparsan çevre de oluşturabilirsin” diye karşı çıkardım. İy iş yaparak geniş bir çevre edindim ve anahtarının işini iyi yapmak olduğunu tecrübelerimle öğrendim.

Çevre edinebilmek için avukatın her işini en iyi şekilde yapmaya odaklanması, para kazanmayı ikinci plana atması gerekir. Para kazanmak herkesin hakkıdır ve aynı zamanda başarının da ölçüsüdür. Ancak, önemli olan ne kazandığın değil, nasıl kazandığındır. Sadece para kazanmak için avukatlık yapmak tehlikeli olur. Avukat kendini, topluma yaptığı işlerle kanıtlamalıdır; işini iyi yaptığında para neredeyse kendiliğinden gelir. İşini iyi yapan avukat ışıldar ve kısa zamanda geniş bir çevrede tanınır. Çünkü müvekkiller ve karşı taraflar, avukat ve yaptığı iş hakkında bilgi ve gözlemlerini çevrelerine hızla yayarlar.

Biz, aldığımız işe “bunu en iyi nasıl yaparız?” diye yaklaşırız. İşi iyi yaptığımızda ücretimizin miktarı ve ödenmesi hiç sorun olmaz. İşlerimizi “para kazanalım” diye yaparsak iş disiplinimiz bozulur. “En kolay nasıl kazanırız?” diye düşünürken detayları ve zorlukları atlamak isteriz. Sonuçta işimizin kalitesi düşer; fırsatçı yaklaşımlar devreye girer. Değerlerimizden sapmaya ve hatta müşterimizi kandırmaya kadar gidebiliriz; Allah korusun!

Avukatlıkta çevre endişesi tamamen yersizdir; bunun en büyük kanıtı benim. Sıfır ile başladığım çevremde şimdi dünyanın her yanından on binlerce kişi ve şirket var.

Siz de yapabilirsiniz, sevgili genç hukukçular!

Av. Mehmet GÜN

"Yazarın izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."