Mostar’dan Hırvatistan’a hareket ederken Osmanlı Köyü Poçitel’den geçiliyor. 
     
Hırvatistan’a girdikten sonra, Adriyatik kıyılarında yolunuza devam ederken gene bir gümrük kapısına geliyorsunuz. Burası, Hırvatistan kıyısında 20 Km boyunca uzanan ve Bosna Hersek’e ait olan bir bölge. Yani Hırvatistan’ın içinde Bosna Hersek’le hiç bağlantısı bulunmayan ancak bu devlete ait olan, dar ve kısa bir sahil şeridi var.
     
Hırvatistan’ın Başkenti Zagreb, ancak Adriyatik kıyısındaki Dubrovnik, doğal güzellikleri yanında Avrupa kentlerini dahi aşan gelişmiş, Bodrum, Marmaris benzeri bir turistik bölge. Dubrovnik kalesi 5 km. uzunluğunda çok muntazam surlarla çevrili. Kale içinde  UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer alan “Eski Şehir” adı verilen bölge, tarihi ve yüksek binaların çevrelediği, Osmanlı tipinde bir Pazar yerini kapsıyor. Pazar yerini çevreleyen binaların arasından, dar ve dik merdivenler ile yerleşim yerlerine çıkılıyor. 



Dubrovnik sahil-liman görünümü
     
Dik bir çıkışın ardından “teleferike” ulaşılıyor. Teleferikle çıkılan tepeden, şehrin görünümü ve Hırvatistan’ın sahip olduğu irili ufaklı 2000 adadan bir kısmının görünüşü gerçekten seyredeğer. Avrupa jet sosyetesinin ziyaret ettiği Dubrovnik’in gece manzarası ise, ışıklar içinde, sahilde türlü çeşitli kafe ve eğlence mekanlarının yer aldığı, yürüyüş yolunda modern ve temiz giysili insanların dolaştığı, her köşeden müzik seslerinin geldiği ve yer yer lunapark benzeri çocuk eğlence merkezlerinin bulunduğu bir sahil kenti.



Teleferik'den görünüş
     
Hırvatistan’dan sonra geçtiğimiz “Montenegro” bizim bildiğimiz “Karadağ”. Bilindiği üzere “negro” siyah anlamına geliyor, “monte” ise dağ. Yani bizim Karadağ’ı, Montenegro olarak tercüme etmişler.
     
Karadağ, tarihde Avar Türklerinin yaşadığı, Adriyatik Denizinde kıyısı olan, 2006 yılında bağımsızlığını kazanan yeni bir devlet. 
   
Başkenti Podgorica. Sahil kentleri Kotor ve Budva, sık ve korunaklı körfezlerin yer aldığı ve son derece doğal güzellikleri olan yerler. Her kentin, tarihi surları, Eski Şehir denen tarihi mekan ve alış veriş yerleri, dar ve şirin sokakları, çeşitli eğlence yerleri mevcut.



Eski Şehir Osmanlı tipi, Pazar yeri
     
Adriyatik sahilinden bambaşka bir ülkeye giriyoruz. Arnavutluk
Av.A.Erdem Akyüz
Hukukun Egemenliği Derneği
Genel Başkanı



(Bu köşe yazısı, sayın Av. Erdem AKYÜZ tarafından www.hukukihaber.net sitesinde yayınlanması için kaleme alınmıştır. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısının tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısının bir bölümü, aktif link verilerek kullanılabilir. Yazarı ve kaynağı gösterilmeden kısmen ya da tamamen yayınlanması şahsi haklara ve fikri haklara aykırılık teşkil eder.)