Değerli okurlar size bu yazı ile bugün itibarıyla 107 ülkenin taraf olduğu ve Türkiye’nin de 21.04.2017 tarihinde imzalamış ve 31.12.2019 tarihinde onaylamış olduğu “Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması” nın yatırımlarınız hakkında getirdiği vergisel yükümlüklerden bahsedeceğim.

Peki, “Otomatik bilgi değişimi” nedir? Bireylerin, yerleşik olduğu ülke dışındaki diğer ülkelerde bulunan finansal hesap bilgilerinin, yerleşik olunan ülkeye, her yıl diğer ülke vergi idarelerince, vergisel amaçlarla kullanılmak üzere karşılıklılık esasına göre otomatik olarak elektronik ortamda gönderilmesidir. Örneğin; Almanya’ da yerleşik olarak yaşayan bir Türk vatandaşının Türkiye’de bulunan ve inceleme kapsamına giren banka hesabına ilişkin bilgilerin mütekabiliyet esasında Alman resmi makamları ile paylaşımıdır. Aynı şekilde Türkiye’de yerleşik bir Alman vatandaşının Almanya’ da sahip olduğu banka hesabının bilgisinin de Almanya’ dan talep edildiğinde alınabilmesidir.

Buna göre; mevduat, saklama ve yatırım kuruluşları yani bankalar ve yatırım fonları ile belirli sigorta şirketleri nezdindeki; Saklama hesapları, mevduat hesapları, ortaklık ve borç ilişkisi menfaati, nakdi değer sigorta sözleşmeleri, düzenli ödeme sözleşmelerine ilişkin finansal bilgiler paylaşılacaktır. Bu bildirimler hesabın tutulduğu para birimiyle yapılacaktır. Örneğin,  Dolar, Euro, Türk lirası gibi.

Peki, bu karşılıklılık anlaşması çerçevesinde değişime tabi tutularak istenen ve paylaşılan bilgiler neler olacaktır? Hesap sahibinin ve kurumlarda kontrol edenlerin adı ve soyadı, doğum yeri ve tarihi, yerleşik olduğu ülke ve vergi kimlik numarası, adresi, hesap numarası, hesabın yıl sonu bakiyesi ya da değeri, hesaba yıl içinde ödenen faiz, temettü gibi gelirlerin ya da hesapta tutulan varlıklardan elde edilen gelirlerin toplam brüt tutarı gibi bilgiler bu çerçevede kapsam dâhilinde olan bilgiler olarak paylaşılacaktır. Buna göre ise bundan sonraki süreçte vergisel incelemeler başlayacak ve usulüne uygun olmayan hallerin tespiti durumunda ise bir takım hukuki müeyyideler ve cezalandırmalar meydana gelecektir.  

Bu bilgilerin kapsam dâhilinde olmasının yanı sıra aynı kişilerin Türkiye’ de bulunan gayrimenkul ve taşıt-araç bilgileri otomatik bilgi değişimi kapsamında sayılmamıştır. Ayrıca kişilerin banka hesap hareketlerinin detayları da bu kapsamda finansal kuruluşlardan alınmayacak ve paylaşım konusu yapılmayacaktır.

Bu düzenlemeler ile amaç, vergilemede uluslararası ekonomik ilişkilerden doğan gelirlerin mükerrer vergilenmesini önlemek üzere devletlerarasında çifte vergilemenin önüne geçmek ve aynı zamanda vergi kayıp ve kaçaklarını önlemek konusundaki işbirliğini sağlamaktır.

Almanya, en son gelinen aşamada corona virüsü salgını nedeniyle karşılıklılık esası ile bu bilgilendirmenin 1 Ocak 2021 tarihinde başlayacağını resmi şekilde duyurmuştur. 1 Ocak 2021'den sonra, 2020 yılına ait hesaplar bildirilecektir. Hesap bildirimleri 30 Eylül 2021 tarihine kadar tamamlanacaktır. Bu bilgiler kapsamında siz değerli vatandaşlarımıza bu konuda gereken hukuki desteği alarak eksikliklerinizi tamamlamanızı, önemlerinizi almanızı ve bu bağlamda mağdur olmamanızı özenle bildiririm.

Sağlıklı, bilgili ve huzurlu bir yaşam dilerim.

AV. SİNEM (PARMAK) TOSUN