Her kişi ve her ulus, kendisi için önemli olan “özel günlerinde” kutlamalar yapar ve ve birbirini kutlar.

 

Kişiler için olan özel günler “doğum, düğün” ve benzeri günlerdir. Bu günlerde, yakın çevre, akraba, eş dost arasında kutlamalar ve eğlenceler yapılır.

 

Ulus’ların özel günleri ise “bayramları” dır. Dini ve milli bayramlar, ulus olarak büyük, geniş ve görkemli bir şekilde kutlanır.

 

Aile ve arkadaş çevresindeki kutlamalar daha ziyade ve genellikle “dini bayram ve dini önem taşıyan günlerde” yapılmaktadır. İnsanlar bu günlerde, birbirini ziyaret eder, mektuplaşır veya son senelerde sıkça uygulandığı üzere, internet kanalı ile yollanan “email” veya cep telefonları ile yollanan “mesajlarla” birbirlerini kutlarlar.

 

Seneler önce bir gün, sabah erken saatlerde telefonum çaldığında, karşımdaki sesin sahibi Anadolu Ajansı’nın deneyimli gazetecilerinden, değerli dostum Kadri Özen “Başkanım Bayramını kutlarım” dedi. Önce şaka yapıp yapmadığını düşündüm. Çünki o günün; Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı veya bir Kandil günü olmadığını biliyordum. Düşünmek için biraz ara verdiğimde “Zafer Bayramını kutlarım” diye devam etti. Gerçekten o gün, bir 30 Ağustos sabahı idi. Biraz mahcup oldum ama Milli Bayramların bu şekilde kutlanmasına alışık değildik.

 

Daha sonraki 30 Ağustos, 23 Nisan, 19 Mayıs ve 29 Ekim günlerinde Kadri Bey’den kutlama telefonları aldıkça, bu bende bir “beklenti ve alışkanlık” haline geldi. Artık ben de, daha erken saatlerde, Kadri Beyi ve diğer arkadaşlarımı arayarak “Milli Bayramlarını” kutluyordum. Benim aradığım kişilerden bir çokları da aynı alışkanlığı edindiler.

 

Bu bayram, onun sesini duyamadığım için, ben de önemli bir noksanlık ve büyük bir boşluk olacak.

 

Değerli Dostum Kadri Özen, “Yaklaşmakta olan 30 Ağustos Zafer Bayramını şimdiden kutlarım.

 

Şimdi onun bıraktığı bayrağı, sevgili kızı Başak Özen, gene onun sayfası olan www.guvercinsesi.com sayfasında sürdürüyor.

 

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın giderek artan bir coşku ile ve sonsuza dek kutlanacağı inancı ile Sizlerinde Bayramınızı kutlarım.

 

Av.A.Erdem Akyüz

Hukukun Egemenliği Derneği

Genel Başkanı