Covid -19 Salgın hastalığının yıkıcı etkisinin dünyada her geçen gün daha derin izler bırakarak devam etmesi ile birlikte aşılama faaliyetlerinin küresel ölçekte hızlanması buna bağlı olarak yüz yüze eğitime devam edilmesi kararı ile birlikte kente dönüşlerin hızlanması bu kapsamda uzaktan çalışmaların yerini yeniden ofis, mağaza, fabrika gibi uzun süreli birlikte zaman geçirilen yerlerdeki önlemlerin alınmasını kaçınılmaz kılmıştır.

6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecek. Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak.

Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecek.

Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak. Bu çerçevede 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren seyahat firmalarınca araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmeyecek.

Valilikler/kaymakamlıklarca illerinde/ilçelerinde kişilerin toplu olarak bulunduğu diğer etkinlikler veya faaliyetlerden faydalanacak hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişiler için İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla HES kodu üzerinden PCR test kontrolü zorunluluğu getirilebilecek. (Kaynak, https://www.icisleri.gov.tr/bazi-faaliyetler-icin-pcr-testi-zorunlulugu-genelgesi-gonderildi)

Genelgeye göre;

"İşverenlerin, işyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik risklerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirler hakkında tüm işçilerini bilgilendirmekle yükümlü oldukları hatırlatılmakta, işverenlerin COVID-19 aşısı tamamlanmamış işçilerini yazılı olarak ayrıca bilgilendirmesi istenmektedir. Bilgilendirme sonrasında aşı olmayan işçilere, kesin COVID-19 tanısı konması durumunun iş ve sosyal güvenlik mevzuatı açısından olası sonuçları da işveren tarafından bu durumdaki işçilere bildirilmelidir.

COVID-19 aşısı olmayan işçilerden 6 Eylül 2021 tarihi itibariyle zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları işyeri/işveren tarafından istenebilecek, test sonuçları gerekli işlemler yapılmak üzere işyerinde kayıt altında tutulacaktır.”

Genelgeye bazı yönleri ile açıklık getirilmesinde tarafımızca fayda görülmektedir.

Bu süreçte :

1. İşçiler, COVİD 19’la ilgili olarak işyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik risklerine yönelik koruyucu ve önleyici tedbirler hakkında bilgilendirilmelidir.

2. Bilgilendirme sonrasında aşı olmayan işçilere, kesin COVID-19 tanısı konması durumunun iş ve sosyal güvenlik mevzuatı açısından olası sonuçları da işveren tarafından bu durumdaki işçilere bildirilmelidir. (Bu durumun devamsızlığa, kalıcı sağlık sorunlarına ve iş sözleşmesinin feshine varabilecek sonuçları olduğu hatırlatılmalıdır).

3. COVID-19 aşısı olmayan işçilerden 6 Eylül 2021 tarihi itibariyle zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları işyeri/işveren tarafından istenecektir. (Bu durumdaki işçilere aşağıdakine benzer bir yazı tebliğ edilebilir.)

4. Bu tebligat ve sonrasında test sonuçları işverence saklanmalıdır.

5. Yazıyı tebellüğ etmeyen ya da test sonuçlarını getirmeyen işçilere öncelikle ücretsiz izin uygulaması tercihen yapılabilecektir.

6. Genelgenin uygulama açısından ilk olması nedeniyle sonuçlarının olgunlaşması beklenmelidir. Bu aşamada işçinin iş sözleşmesinin feshinden kaçınmalıdır.”

İlgililerine Faydalı Olması Dileğiyle

Stj. Avukat – Hukukçu                 İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Öğretim Görevlisi

       Mustafa Zafer                                                    Prof. Dr. Ufuk Aydın

---

BİLGİLENDİRME ve İHTAR YAZISI

İşçinin,

Adı ve Soyadı             :

T.C No                        :          

Görevi                         :

Sayın Çalışan,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 02.09.2021 gün ve 41515602-00099 sayılı İşyerlerinde COVİD – 19 Tedbirleri başlıklı Genelgesine göre “COVID-19 aşısı olmayan işçilerden 6 Eylül 2021 tarihi itibariyle zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları işyeri/işveren tarafından istenebilecek ve test sonuçları gerekli işlemler yapılmak üzere işyerinde kayıt altında tutulacaktır”.

Bu kapsamda öncelikle COVİD 19 aşılarınızı tamamlayarak belgelemeniz, bunu yapmadığınız taktirde her hafta yaptırdığınız PCR Testinizin sonuçlarını İK Müdürlüğüne teslim etmeniz gerekmektedir.

Bunları yapmadığınız taktirde işe başlatılmayarak ücretsiz izinli sayılacağınızı, bu günlerde adınıza ücret tahakkuk etmeyeceğini, devamsızlığınızın yasal sınırları aşması durumunda ise iş sözleşmenizin haklı sebeple feshine kadar gidecek uygulamalara başvurma hakkımızı saklı tuttuğumuzu bilgilerinize rica ederiz.

Tebliğ eden                                                    Tebellüğ eden

Ad-soyad-TC No: - Tarih                              Ad-soyad-TC No: - Tarih