NASA’da görev yapan Türk bilim insanı Dr. Umut Yıldız, video konferans yöntemi ile bağlanarak Kastamonu Şehit Mehmet Yılmaz İmam Hatip Ortaokulu öğrencileriyle sohbet etti. Dr. Umut Yıldız, ’Derin uzayda bilim’ konulu sunum yaptı. Konferansı düzenleyen Fen Bilgisi Öğretmeni Kamil Doğanay, bu çalışmalar ile uzay alanında çalışacak bilim adamlarını yetiştirmeye başladıklarını ifade etti.

Kastamonu Şehit Mehmet Yılmaz İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, NASA’da görev yapan Dr. Umut Yıldız ile canlı bağlantı gerçekleştirerek uzay hakkında bilgi aldı.

Mars gezegenin dışının kırmızı renk olduğuna dikkati çeken Dr. Umut Yıldız, “Dünya’nın iç yapısı dönüyor. Çekirdeği döndüğü için bir manyetik alan oluşuyor. Yalnız Mars’ın iç yapısı dönmüyor. Dönmediği için manyetik alan oluşmuyor. Olsa da çok küçük bir alan oluşuyor. Güneş rüzgarları o kadar güçlü çarpıyor ki atmosferi süpürüp uzaya götürüyor. Mars’ta atmosferin çok ince olmasının sebebi, güneş rüzgarlarının süpürmesi. Mars’ın dışında yüksek oranda demir var. Demir oksijenle tepkimeye girip demir oksit oluyor. Aslına bakarsanız Mars’ın içerisi beyaz renk. Mars gezegeninin yüzeyindeki demir, oksijenle tepkimeye girerek paslanıyor. Aslında Mars gezegenin bütün yüzeyi paslanmış durumda" dedi.

“Kastamonu ve Samsun’da toplam 6 okulla beraber canlı e- konferansa katıldık”

NASA çalışanı Dr. Ümit Yılmaz’a bağlandıklarını ifade eden Kastamonu Şehit Mehmet Yılmaz İmam Hatip Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni Kamil Doğanay, “Okulumuzda öğrencilere bilim adamları ile buluşma kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışan dünyada Türkiye’yi temsil eden bilim adamları buluşturmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda NASA’da çalışan Dr. Umut Yıldız ile görüşmemiz oldu o da kabul etti buluşturmamızı. Bunu sadece kendi okulumuzla sınırlı tutmadık. Kastamonu ve Samsun’da toplam 6 okulla beraber canlı e- konferansa katıldık. Öğrencilerimiz burada gezegenler hakkında, astronotlar hakkında genel bilgiler elde ettiler” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin de bir uzay ajansının olması bizim için büyük bir şans oldu”

Geçtiğimiz günlerde kurulan Türk Uzay Ajansının, uzay çalışmalarına ev sahipliği edeceğini ifade eden Öğretmen Kamil Doğanay, “Her ülkenin bu uzay ajansı var. Türkiye’nin de bir uzay ajansının olması bizim için büyük bir şans oldu. Şimdi her bir öğrencimiz ileride kendi uzay ajansımızda çalışıp kendi tasarladığı roketlerle inşallah uzaya çıkabilecek. Kafamızdaki projeleri yapacağımız bir yer yoktu. Artık kendi uçağını, milli roketini yapabilecek gençlerimiz var. Ve bu gençlerimizin gidebileceği bir kurum var. O yüzden Türk Uzay Ajansıda Türk gençleri için büyük bir şans olacaktır” ifadelerini kullandı.

Konferans daha sonra sona erdi.