Sadece severek nelerin değişebileceğini gördüm ben meslek hayatımda.. Bahçelievler’de bir büroda stajyer olarak başlayan meslek hayatımın, 12 sene sonra bir akademi kurmaya evrileceğini söyleselerdi, buna inanmayacak milyonlarca insandan biri olurdum sanırım.

Ne yaptım ki ben diye soruyorum bazen hukukla ilgili? Sadece sevmişim.. Bu yüzden bunca yıl nasıl geçmiş, iş nasıl da buralara gelmiş anlamamışım. Sevmek yeter aslında.. Çünkü hukuku sevdiğinizde, davayı da seversiniz, müvekkili de, adliyedeki memuru da hakimi de.. Severseniz anlarsınız, empati yaparsınız, en azından hiç tanımadığınız bir hayatı, sırf sizin işinizi yapmadı diye yargılamaz kızmazsınız.. Bunu yaptığınızda işlerin nasıl da kolaylaştığını görmek için öyle kalp gözüne falan ihtiyacınız da olmaz..

Eleştirmek kolay olan.. Düzeni iğnelemek, aksaklıklardan kılıf, olmazlardan mazeret üretmek en kolayı sanırım. Ama nereye götürür ki seni bunu yapmak? Olmaz demeyi de olmuyor denilmesini de hiç kabullenemedim meslek hayatımda.. Olmaz demek için bütün olurları tüketmek gerekirdi ama bunu yapmak da epey zaman alacaktı.. O yüzden olurunu bulmak, olmaz demekten hep daha kolaydı benim için..

Z kuşağı ile rabıtamız böyle kuruldu aslında.. Bir YouTube kanalında başlayan iletişimimiz, şimdi Zoom ekranında yüzlerce kişilik sohbetlere döndü.. Nasihat vermek sizin işiniz değil.. Siz gördüğünüzü, başınıza geleni, ayağınıza takılanı anlatın sadece.. Bırakın onlar hangi hisseyi çıkarırsa çıkarsınlar kendi hayatlarına.. Ben Z kuşağından bunu öğrendim.. Dikte edilmeyi, emrivakiyi, tabuları, katı kuralları ve dayatmayı kesinlikle kabul etmeyen, boyun eğmeyen bir kuşak var arkada.. Kendine güveni tam, eksiklerinin farkında ve en önemlisi hayatın farkında bir kuşak var..

Çok dinledim bu 12 senede.. Konuştum sanıyor insanlar ama ben çok dinledim.. Yaşı ne olursa olsun herkesi dinlemeyi öğrendim bu geçen zamanda.. Özellikle ileri yaşlardaki meslektaşları dinlemeyi sevdim.. İnsan büyürken konuşmayı, yaşlandıkça susmayı öğreniyor.. Ondan olacak ki; ağzından çıkan her kelime sanki altın suyuna batırılıyor.. Kendi tecrübenizle elde ettiğiniz bilgiler çok pahalı, başkalarının tecrübelerinden edindiklerin ise bedava.. 

Bu mesleği severek yaptığınızda, meslek de sizi sevecek unutmayın.. İnsan sevdiğini yüceltir.. Meslek de sizi yüceltecek zamanla..

Yeter ki, sevin..

Siz sevdiğinizde adalet de gelir, mutluluk da..