Kimileri coğrafya dersini sever ama öğrencilerin çoğu sevmez.

Çünkü bizdeki uygulaması ile ezbere dayanan sıkıcı bir derstir coğrafya:

Kamerun’un başkenti neresidir.
        
İtalya bize ne satar, biz İtalya’dan ne alırız.
        
Brezilya
kaç kilometre karedir.
        
Kamerun’un adını ilk kez duyan, haritada Brezilya’nın yerini bulamayan, İtalya hakkında hiçbir fikri olmayan çocuklar bu soruların cevaplarını ezberlerler.
        
Oysa coğrafya; dünya, insanlar ve yerleşkeler arasındaki ilişkiyi inceleyen harikulade bir bilim dalıdır.
        
Bunun tadına varıp öğrenenler, insanlar ve uluslararasındaki bir çok ilişkinin nedenini, niçinini bilir ve sorunlarını çözebilirler.
        
Bizim dersliklerimizde pek çok kez sorulan klasik soruların başında “Türkiye’nin komşuları kimlerdir ?” şeklindeki soru gelir.
        
Türkiye’nin komşularını çatır çatır sayan, her bir komşu ile sınır uzunluğunu ezbere söyleyen çocukların, sınır komşularımız hakkında hiçbir bilgileri yoktur.
        
Onlarla benzeyen ve çatışan yanlarımızı, ne şekilde davranıp neler yapmamızın bizim yararımıza olacağını bilemezler.
        
Türkiye’nin yaklaşık olarak üç tarafını deniz çevirmesine karşın, sınır komşularımızın sayısı hiç de az değildir. Komşularımızın tamamı, yakın tarihe kadar ve yüzyıllar boyunca bizim eyaletlerimiz olmasına rağmen, son yıllarda hiç birisi ile de ilişkimiz iyi değildir.

Batı komşularımız olan Bulgaristan ve özellikle Yunanistan, Türkiye’ye karşı hiç de iyi bir niyet beslememektedirler. Türk adını ve kimliğini silmek için her türlü şeyi yapmaktadırlar.
        
En uzun kara sınırımızı oluşturan Suriye, Irak ve İran ile giderek uzaklaşmak bir yana düşman konumuna gelmiş bulunmaktayız.
   
Bu ülkelerle ithalat ve ihracat rejimimiz şu şekilde oluşmaktadır: “Bu ülkelerin resmi rejimini yıkacak mezhep ağırlıklı yardımı ihraç etmekte, terör ve bölünme senaryolarını ithal etmekteyiz.
  
Teröre ek olarak bu ülkelerden ithalatımızın belli bir kısmını da; “çocuk felci” ve “ithal dilenciler” oluşturmaktadır.
  
Sovyetler Birliği
’nin dağılması ile sınır komşusu olduğumuz Gürcistan ve özerk bölge Nahcıvan’a karşı halen bir hata yapamamış ve münasebetlerimizi bozamamış olmanın mahcubiyetini taşımaktayız.
  
Ermenistan
’ın Türkiye’ye karşı olan hile, yalan ve komplolara dayalı düşmanca davranışları karşısında sessizliğimizi korumaktayız.
  
Doğu sınırımızda; yaptığımız bir çok hatalara rağmen, dostluğunu hala bozamadığımız ve Azeri deyimi “İki dövlet, bir millet” olan, bir tek Azerbeycan kaldı. Ki onunla olan sınır komşuluğumuz da, Ermenistan’ın işgali ile kesintiye uğramış durumda.
        
Şimdi gelin söyleyin bakalım:
        
Kamerun’un başkenti neresidir.
        
İtalya
bize ne satar, biz İtalya’dan ne alırız.
        
Brezilya
kaç kilometre karedir.